La patronal del comerç de Catalunya PIMEComerç va assegurar que ahir hi va haver més comerços tancats que en anteriors vagues generals. Per territoris, els que van registrar un seguiment superior van ser Girona i Terres de l'Ebre, amb un 80% dels comerços que van abaixar la persiana, i en algunes poblacions el tancament va ser del 90%; a Lleida entre un 60% i un 90% dels comerços van tancar. A la ciutat de Barcelona la patronal va registrar un tancament de comerços del 50-60%, tret de les activitats de restauració, establiments de conveniència i basars; així com cadenes de supermercats que sí que van obrir. A Tarragona capital entre un 70% i un 90% dels negocis van tancar, mentre que al centre de Reus va tancar el 90% del comerç.

Al Vallès Occidental el seguiment va oscil·lar entre un 20% i un 70%, al Maresme un 50% dels comerços van tancar; i al Vallès Oriental ho va fer entre un 20% i un 50%, excepte en poblacions com Granollers, on el seguiment va ser més elevat i va arribar al 80%. Al Baix Llobregat, als principals eixos comercials de les ciutats d'aquesta comarca van tancar entre un 20% i un 60%.

La patronal va denunciar diversos incidents amb piquets en determinades zones de la ciutat de Barcelona i també de Lleida. En concret, van afirmar que la presència de piquets al carrer Comerç, a la capital del Segrià, va fer que molts comerços abaixessin la persiana per por de rebre desperfectes.

D'altra banda, el 30% de les indústries, el 61,9% de les empreses de construcció i el 40% de les de serveis van tancar amb motiu de la vaga, segons es desprenia de les dades de seguiment a les 16 hores publicades pel departament de Treball, i que en aquests tres sectors es basaven en xifres de la patronal PIMEC. Al Port de Barcelona el seguiment de la vaga va ser del 21%, mentre que entre els funcionaris es va situar en el 35%. El consum elèctric, que a les 10 del matí havia baixat un 10,1% en comparació de dijous, a les 14 hores se situava un 7,5% més baix. Al metro el seguiment era del 36% i hi havia la meitat de passatgers que un dia abans. Al bus, el seguiment era del 9,75% i als ferrocarrils del 16,75%, amb un 47,6% menys de passatgers.

Pel que fa a la resta d'operadors de transport, a Renfe el seguiment va ser molt baix, del 0,94%, amb un 10% al tramvia i una reducció de passatgers del 40%.

El seguiment de la vaga a l'ense-nyament públic va ser del 42,5%, al privat del 24,6% i al concertat del 33,3%. A les universitats, el 90% van fer vaga. Quant als serveis de salut, el seguiment a l'ICS era del 20%, a la sanitat concertada del 19,9% i a la privada del 5,4%.

Pel que fa a treballadors, i d'acord amb dades de PIMEC ofertes a Treball, el 68% dels treballadors del sector industrial no van anar a treballar per adhesió a la vaga o per pacte amb l'empresa.

Segons les xifres de CECOT, van tancar el 32,5% de les empreses industrials i el 32% dels treballadors no van anar a treballar.

En serveis, el 83,8% dels treballadors van secundar la vaga, segons PIMEC, una xifra que entre els membres de CECOT és del 70,5%.

El consum elèctric

El consum d'electricitat s'havia reduït a Catalunya el 5,4% de mitjana fins a les 19.15 hores respecte al previst per a la jornada, segons l'operador del sistema elèctric, Xarxa Elèctrica d'Espanya (REE).

D'acord amb les dades facilitades per REE, el descens experimentat pel consum elèctric amb motiu de la vaga general convocada en protesta per la sentència del procés va estar bastant per sota del que hi va haver en la vaga del 3 d'octubre del 2017, en què la reducció mitjana en tot el dia va ser del 10,5%. Si es retrocedeix al 14 de novembre del 2012, quan es va fer una altra vaga general, si bé en aquest cas la convocatòria era estatal, la diferència és encara més gran, ja que en aquella data la demanda elèctrica a Catalunya va descendir el 18%.

El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, en la seva compareixença d'ahir al matí, va xifrar la reducció del consum elèctric aquest divendres a Catalunya en un 7%, mentre que la Generalitat assenyalava que, fins a les 12 hores, havia estat un 10,11% inferior al registrat dijous.

Per la seva banda, la patronal Foment del Treball va assegurar que la vaga general, que troba «il·legal» perquè respon a «motivacions polítiques», gairebé no es va notar en la majoria dels sectors empresarials, encara que va afectar la mobilitat.

En un comunicat, Foment va insistir que la vaga, que s'emmarca en les protestes contra la sentència del procés, «no obeeix a reivindicacions laborals» i es vincula amb l'àmbit laboral «en manifest frau de llei».

Respecte al seguiment de la jornada, la patronal va assenyalar que va ser menor que el registrat en la vaga del 3 d'octubre del 2017, dos dies després del referèndum de l'1 d'octubre i amb la qual es va voler rebutjar l'actuació policial contra els ciutadans que van anar a votar.

Per a la gran patronal catalana, la vaga va tenir una afectació «diversa» en funció dels sectors, però en la majoria «gairebé no s'ha notat». Els problemes de mobilitat explicaven, segons el seu parer, en bona part l'afectació que va tenir la jornada en les empreses.

Els sindicats convocants, la Intersindical-CSC i IAC, van assegurar que el seguiment va ser superior al de l'aturada del 3 d'octubre. Els dos sindicats van argumentar que el consum elèctric se situava en el 10,1% menys que en un divendres laborable normal i que la jornada va tenir una «gran afectació» a l'administració pública, a ensenyament, a salut i al comerç.