20 de octubre de 2019
20.10.2019

El 16% de les malaltes de càncer de mama està en risc socioeconòmic

La despesa sanitària augmenta una mitjana de 150 euros al mes en les famílies amb algun afectat

20.10.2019 | 00:01
Una mamografia a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa

El 16% de les dones que van ser diagnosticades l'any passat de càncer de mama tenien una situació de risc socioeconòmic en el moment del diagnòstic, un percentatge que no descendeix respecte a l'any anterior. Estar a l'atur, ser treballadores autònomes o tenir ingressos inferiors al sou mínim interprofessional són algunes de les dures circumstàncies en les quals es troba aquest percentatge de dones que han de viure un càncer de mama amb escassos recursos econòmics. A aquesta delicada situació se suma que el pressupost mensual per a despesa sanitària augmenta en una mitjana de 150 euros al mes en les famílies en les quals hi ha un malalt o malalta de càncer, segons les dades de l'AECC.

Aquestes dades han estat facilitades per l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), amb motiu de la commemoració aquest dissabte del Dia Mundial contra el Càncer de Mama. De les pacients amb càncer de mama, 4.393 dones viuen soles i necessiten companyia i unes altres 4.223 s'enfronten a una important vulnerabilitat social i econòmica.

Segons les dades de l'Observatori del Càncer d'aquesta organització, el 2018 van morir a Espanya 6.580 persones com a conseqüència d'aquesta malaltia i, en aquest any, han mort 1.039 dones i s'han diagnosticat 5.313 nous casos només a Catalunya.

Entre els anys 2012 i 2018 s'ha incrementat el 30% de casos nous de càncer de mama, en passar dels 25.215 casos el 2012 als 32.825 l'any passat, segons el Global Cancer Observatory del 2018.

El càncer de mama és el segon càncer amb més diagnòstics, dar-rere del càncer colorectal i seguit pel de pròstata.

Encara que es detecten pocs casos, la incidència d'aquest tipus de càncer en homes està augmentant, especialment en els que han tingut un antecedent en la família.

Les germanes i filles dels homes pacients de càncer tenen un risc de dues a tres vegades superior de tenir aquesta malaltia.

La majoria dels casos es diagnostiquen en edats compreses entre els 35 i els 80 anys, amb un màxim entre els 45 i els 65 anys.

L'Associació Espanyola contra el Càncer ha insistit que el diagnòstic precoç és la millor eina contra aquesta malaltia, i ha assegurat que la mortalitat per càncer de mama es redueix entre el 15% i el 30% gràcies a les revisions amb mamografies i amb ecografies periòdiques.

Es recomana fer-se mamografies periòdiques a partir dels 45-50 anys, especialment per a aquelles dones amb antecedents de càncer de mama en la família o que no hagin tingut fills o els hagin tingut tard, amb una menarquia precoç (primera menstruació) o una menopausa tardana.

L'associació considera que «la investigació és fonamental, no només en el càncer de mama», ja que, a mesura que es coneixen més bé els pronòstics de la malaltia, és possible identificar el risc de cada cas de càncer de mama, fet que permet seleccionar el tractament més adequat per a cadascun.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit