Els disturbis de divendres a Santiago de Xile durant les protestes contra la pujada del preu del bitllet de metro van deixar un balanç de 308 detinguts i 167 persones ferides, de les quals 11 són civils i la resta agents de Carrabiners, cinc d'ells en estat greu. Així mateix, 41 de les gairebé 140 estacions del metro de Santiago i 16 autobusos urbans van ser cremats, segons el primer balanç fet per les autoritats, després que, de matinada, el president de Xile, Sebastián Piñera, decretés l'estat d'emergència a Santiago de Xile, i deixés el comandament de les zones afectades a l'Exèrcit per intentar controlar la situació.

El general de divisió Javier Itur-riaga del Campo, nomenat pel president cap de la Defensa Nacional per afrontar aquesta situació, va explicar que la capital està tranquil·la i que els últims excessos aïllats van tenir lloc de matinada. «Tenim molta tasca per fer. No estem tranquils. Hem d'intentar que dilluns tothom pugui tornar a la feina i fer la seva vida normal», va afirmar Iturriaga.

L'estat d'emergència, que implica una restricció de la llibertat de locomoció i reunió per un termini de 15 dies, regeix per la província de Santiago -que acull la major part de les comunes de la Regió Metropolitana-, la província de Chacabuco i les comunes de Puente Alto i San Bernardo, sectors tots pertanyents a la regió metropolitana.

Iturriaga va detallar que va desplegar 500 militars per controlar 16 eixos principals de la ciutat i patrullar per evitar que es produeixin aldarulls. A més, va assenyalar que hi ha més efectius aquarterats i preparats per sumar-se a les tasques de control i contenció si fos necessari.

«El treball principal que fem és preventiu, tenir cura de la ciutadania, que pugui exercir els seus drets, i quan hi hagi accions violentes que ho impedeixin, aquí hem d'actuar», va comentar el general de divisió.

Per altra banda, equips de neteja de diverses municipalitats de Santiago van treballar en les tasques de neteja dels carrers, per retirar runes i desperfectes causats per les manifestacions violentes de divendres. Des de dilluns passat, centenars de persones, especialment estudiants de secundària i universitaris, han portat a terme mesures de protesta per la pujada del preu dels bitllets del metro decretada fa dues setmanes.

La radicalització de les protestes va derivar en una jornada de greus desordres, amb incendis a diversos punts de la ciutat, saquejos i actes vandàlics que van sumir la capital en el caos. A més de l'estat d'emergència, el Govern va invocar la llei de seguretat de l'Estat, una legislació que regula els delictes contra la segsuretat interior del país i que endureix les penes.

El Metro de Santiago, una empresa privada en la propietat de la qual participa l'Estat xilè, va tancar, en principi fins demà, totes les línies del suburbà. El preu del bitllet del metro el fixa l'anomenat Panell d'Experts amb base en diversos indicadors.