El president de la Generalitat, Quim Torra, va intentar ahir parlar amb Pedro Sánchez mitjançant una trucada que no va tenir resposta i que es va produir entre crítiques i acusacions al cap de l'executiu català per no haver «condemnat rotundament» la violència cinc dies després que s'iniciessin els aldarulls als car-rers, segons la Moncloa.

Amb tot, Torra va enviar hores més tard una carta a Sánchez en què li retreu que vulgui donar-li lliçons sobre com condemnar o lluitar contra la violència.

Torra va instar Sánchez a fixar ara la data d'una reunió per obrir de «manera immediata el diàleg i la negociació» per buscar una solució política a la situació de Catalunya, perquè la seva causa és «imparable», i va cridar a la protesta pacífica: «La violència no és la nostra bandera». Torra va comparèixer al migdia a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, al costat del vicepresident català, Pere Aragonès, i els alcaldes de Tarragona, Lleida i Girona, mentre que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no va participar en aquesta reunió de treball convocada per fer una declaració institucional després de cinc nits de protestes violentes al carrer.

El president de la Generalitat va començar la seva intervenció llançant la petició a Sánchez de fixar la data d'una reunió entre tots dos mandataris perquè és la seva «responsabilitat» i la seva «obligació», i ara, va afegir, és «més urgent que mai». «Fa molt temps que demanem una reunió per buscar una solució política al conflicte, nosaltres mai ens hem aixecat i, ara, és més urgent que mai», va dir el president català. Torra va assegurar que la «causa de les llibertats i drets» dels independentistes és «imparable», perquè el «poble català arribarà tan lluny com vulgui». Després de cinc nits d'aldarulls violents, Torra va fer una crida a la «calma» i que les protestes siguin pacífiques: «La violència mai no serà la nostra bandera», «cap forma de violència ens representa», va subratllar el president.

En aquest sentit, va assenyalar que el moviment independentista ha estat «transversal, massiu, ètic i pacífic», com segons el seu parer es va posar de manifest durant la multitudinària manifestació de divendres a Barcelona, en la qual van participar més de mig milió de persones segons la Guàrdia Urbana.

En la carta tramesa hores més tard a Sánchez, Torra el va advertir que «negar-se al diàleg» en aquest moment, després d'una sentència del Suprem «completament injusta» que ha despertat «la indignació dels catalans», suposa una «irresponsabilitat absoluta» que la comunitat internacional «no entendrà de cap manera».

En tot cas, Torra va remarcar a Sánchez que mai no deixarà d'instar-lo al diàleg. «Sempre ens trobarà, disposats a parlar del dret legítim de Catalunya en l'exercici al seu dret a l'autodeterminació», va dir.

Els presos hi donen suport

Els polítics independentistes presos van donar suport amb dos missatges a Twitter a la declaració institucional llegida ahir per Quim Torra i Pere Aragonès. El text del tuit dels polítics presos -tots menys Jordi Cuixart, president d'Òmnium - és idèntic, i s'hi explicita el seu suport a la declaració. «Diàleg, negociació i solució política és la via per resoldre el conflicte», afirmen en el missatge. Els polítics puntualitzen que «cap violència» els representa i conclouen amb aquest missatge de suport: «Al costat del nostre Govern».

Marlaska a Barcelona

El ministre d'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, es va desplaçar ahir a la capital catalana per visitar l'operatiu policial desplegat i mantenir una reunió amb el conseller català del ram, Miquel Buch. Posteriorment, en roda de premsa, va defensar l'actuació de les forces de seguretat ja que estan actuant amb «proporcionalitat» enfront d'un «vandalisme indiscriminat», i va negar que l'Estat estigui «desbordat» davant una situació d'«ordre públic greu».

Marlaska va recriminar l'actitud de Torra en no haver «condemnat rotundament» la violència dels útims dies, cosa que tampoc no va fer ahir.

Reaccions de l'oposició

El líder del PP, Pablo Casado, ha demanat al president en funcions que restauri l'ordre a Catalunya i que trenqui els pactes que en algunes institucions catalanes tenen els socialistes amb formacions independentistes; si ho fa, els populars li donaran suport. El del Cs, Albert Rivera, va exigir al Govern que actuï i no deixi «abandonats» milions de catalans, i va tornar a exigir l'execució de l'article 155 de la Constitució.

El coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, veu en els partits de la «dreta reaccionària» una mena de competició per veure «qui diu la barbaritat més gran», i demanda la interrupció de l'«escalada de violència».