El president del Parlament, Roger Torrent, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, els sindicats CCOO i UGT, les patronals PIMEC i Foment, el Cercle d'Economia i altres organitzacions com LaFede.cat, la Taula del Tercer Sector i la FAVB van crear ahir un espai de treball per «desescalar i posar fi a totes les violències». Aquest espai, concretat ahir amb una reunió convocada per Torrent, i que asseguren que representa una «àmplia transversalitat del país», també tindrà com a objectiu «posar fi a la judicialització i aconseguir una solució democràtica al conflicte polític». A més, neix amb una «vocació de continuïtat i voluntat d'ampliar-se a més actors institucionals i socials». Segons va poder saber l'ACN de fonts de Palau, el Govern no va ser convocat a participar en la iniciativa.

De fet, l'alcaldessa Colau no va prendre part al matí a la reunió que el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès van celebrar amb els alcaldes de Tar-ragona, Lleida i Girona per analitzar la situació a Catalunya arran dels incidents d'aquesta setmana. Colau, tot i que segons fonts del Govern havia confirmat que hi participaria, a última hora no ho va fer perquè va assegurar que volia buscar un espai més ampli de consens en contra de la violència.

La iniciativa de Torrent va generar diverses crítiques en el si de JxCat. En un tuit, el diputat i membre de la mesa del Parlament per JxCat Josep Costa afirmava que «he conegut per la premsa la proposta del president del Parlament per intentar respondre a la situació política. Ens cal unitat i no iniciatives sectàries».

També Elsa Artadi, a Betevé, va dir que la «imatge correcta» de l'independentisme polític és la de Torra i Aragonès compareixent junts al migdia i que no «entenc» la convocatòria de Torrent, i avançava que «es demanaran explicacions per aquest tema».