L'advocat Gonzalo Boye Tusset és notícia aquest dilluns pel registre al seu domicili i al seu despatx que ha ordenat l'Audiència Nacional dins una investigació per blanqueig de capitals procedent del narcotràfic. L'AN, a més, ha citat el lletrat a declarar dimecres. Boye, conegut per representar l'expresident català Carles Puigdemontva deixar fa unes dues setmanes la defensa del narcotraficant gallec José Ramón Prado Bugallo, Sito Miñanco, i ara se l'investiga per la seva possible relació amb el blanqueig de capitals vinculats amb el seu exrepresentat.

Sito Miñanco va ser detingut al febrer del 2018 quan es trobava en règim de semillibertat per altres condemnes per narcotràfic, i des d'aquell moment Gonzalo Boye va estar, fins ara, exercint la seva defensa. Les investigacions apuntaven a que Miñanco liderava una important xarxa de narcotraficants des de 2016, mesos després que se li atorgués la semillibertat, la qual cosa li permetia dormir diàriament en el Centre d'Inserció Social (CIS) d'Algesires (Cadis). De fet, va ser arrestat quan sortia d'aquest centre.

Aquesta causa està pendent que es dicti l'ordre de processament, a l'espera de que s'empleni alguna diligència sol·licitada per la jutgessa María Tardón, segons han recordat les fonts consultades. Després de la detenció, Miñanco va ser jutjat per una altra causa que tenia pendent a l'Audiència de Pontevedra, que el va acabar condemnant a quatre anys de presó i multa de 6 milions d'euros per blanquejar diners procedents de la droga entre 1988 i 2007 mitjançant l'adquisició de béns immobles a través d'una immobiliària.

Precisament, en el marc d'aquesta causa, el tribunal va imposar una multa de 2.000 euros a Gonzalo Boye, per fumar amb una cigarreta electrònica dins la sala durant el judici, la qual cosa per al tribunal va suposar una conducta "irrespectuosa i desconsiderada" i un comportament "irreverent", "inaudit i sorprenent".

Condemnat a 14 anys de presó per col·aborar amb ETA

Boye va ser condemnat el 1996 a 14 anys de presó per l'Audiència Nacional al costat de dos membres més del Moviment d'Esquerra Revolucionària (MIR) xilè per col·laborar amb l'organització terrorista ETA en el segrest de l'industrial espanyol Emiliano Revilla. El segrest de Revilla es va prolongar al llarg de vuit mesos i va finalitzar amb l'alliberament de l'empresari després del pagament d'un rescat milionari.

Durant la seva reclusió a la presó de Navalcarnero (Madrid) per aquests fets es va llicenciar en Dret per l'UNED i va quedar en llibertat al desembre del 2002. A partir de llavors va començar a exercir l'advocacia i des de 2004 és soci fundador, al costat de la seva segona dona, Isabel Elbal, del bufet penal Elbal i Associats, a Madrid.

Altres casos de Boye

Com a advocat, el 2007 va portar l'acusació d'una dona xilena que havia perdut el seu marit en els atemptats de l'11-M, també està personat com a acusació popular d'Observatori Desc, en la causa en la que s'investiga l'Audiència Nacional la caixa B del PP.

Ha estat també defensor en causes d'enaltiment del terrorisme com la del líder de Def con Dos, César Strawberry, o la del raper Josep Miquel Arenas, alies Valtonyc, que va ser condemnat a tres anys de presó i que va fugir a Bèlgica per evitar el seu compliment, on ha coincidit amb Carles Puigdemnot, al que Boye també defensa.

També va defensar el 2011 a imputats per l'assetjament a diputats del parlament català i els tres acusats de llançar pastissos a Tolosa (França) a la presidenta de Navarra, Yolanda Barcina.

El mes de març de 2012 va ser un dels promotors, a la vegada que editor, de la revista satírica "Mongòlia", lloc aquest últim que va deixar al juliol del 2017 per centrar-se en altres reptes professionals.

Al febrer del 2015 protagonitza el documental sobre la seva vida "Boye", de Sebastián Arabia, estrenat al juliol de l'any següent.

A més, exerceix com a professor universitari de Dret Penal i Dret Penitenciari i professor de Dret Processal Penal en el Centre d'Estudis del Col·legi d'Advocats de Madrid.