Diversos milers de manifestants independentistes es van concentrar anit davant la prefectura superior de Policia de Barcelona, a la Via Laietana, sense que fins a l'hora de tancar edició s'hagués registrat cap incident. La primera nit tranquil·la després d'una setmana de protestes.

La majoria dels manifestants havia participat prèviament en una concentració al costat de la delegació del Govern a Catalu-nya.

Allà, centenars de persones van llançar bosses d'escombraries al voltant de la delegació del Govern espanyol convocades pel col·lectiu Pícnic per la República. Els manifestants, uns 2.700 segons la Guàrdia Urbana, es van concentrar a la tarda a la cruïlla del carrer Mallorca amb Bruc, enmig d'un fort dispositiu policial que impedia acostar-se més a l'edifici.

De fet, tots els carrers que conduïen cap a la delegació espanyola estaven tallats amb tanques, i la policia bloquejava els accessos amb desenes de furgonetes i agents antidisturbis. L'ambient era tranquil, amb gent cridant consignes a favors dels presos. També hi havia crits en contra de la policia espanyola i gent amb pancartes on es llegia «Les meves dues filles són al carrer, orgullosa d'elles».

Pícnic per la República va instar els manifestants a portar una bossa d'escombraries per «mostrar al món en quin abocador de porqueria s'ha convertit l'Estat espanyol». En la convocatòria, l'entitat recordava que els pícnics, com el «poble català», són «no violents». «No caiguem en les provocacions de la Policia Nacional», reclamaven a les xarxes socials.

Després de la concentració, centenars dels manifestants van marxar de forma improvisada fins als Jardinets de Gràcia i, des d'allà, van decidir baixar pel Passeig de Gràcia per dirigir-se a la Via Laietana.

A diferència de la que hi va haver dissabte, ahir a la tarda la Via Laietana no havia estat acordonada per les forces de seguretat tant al començament com al final del carrer, per la qual cosa els manifestants es van poder acostar fins als voltants de la prefectura de Policia, on van fer una seguda.

Els manifestants van ocupar tot el tram de la Via Laietana comprès entre els voltants de la prefectura i la plaça Urquinaona, escenari divendres de violents enfrontaments entre grups radicals i les forces de seguretat i dissabte d'una altra protesta que es va desenvolupar sense incidents.

Torra, preocupat pels ferits

El president Quim Torra ha assegurat estar «molt preocupat» per l'evolució dels ferits en els incidents als carrers en els últims dies i que està en «contacte permanent» amb la consellera de Salut, Alba Vergés, per saber com estan. En concret, es va referir als casos d'una noia hospitalitzada a Vall d'Hebron i al del policia nacional ingressat a l'Hospital de Sant Pau. El president es va reunir a la tarda a l'Hospital de Sant Pau amb la direcció del centre per conèixer l'evolució dels sis ferits que hi ha hospitalitzats, entre ells un policia nacional en estat molt greu.