L'exalcalde de Sallent i expresident de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), David Saldoni (Junts x Sallent) està sent investigat en el cas de l'entitat municipalista. Després de l'escorcoll que la Policia Nacional hi va fer dilluns, Saldoni ha quedat en situació de llibertat sense càrrecs i sense limitacions de moviment, però investigat en una causa oberta per una suposada malversació de fons. Saldoni va ser retingut dilluns al matí per agents de la Policia Nacional, a la Pujada Roja de Manresa, quan abandonava la ciutat en direcció nord.

Saldoni ha explicat a Regió7 que confia que aquest cas quedi en no res, perquè l'entitat ja havia estat investigada amb anterioritat per un altre jutjat i el cas va quedar arxivat. Ell particularment no hi veu causa i defensa l'ACM, de la qual va ser president des del 20 gener del 2018 fins després de les darreres eleccions municipals i vicepresident en una etapa en què Miquel Buch, actual conseller d'Interior, en va ser president. Recordava ahir que l'ACM és una entitat de dret privat, que no és pública, que està constituïda per uns socis, que són els ajuntaments.

«Tinc la tranquil·litat que en la nostra gestió no hi ha res que sigui delictiu», afirmava Saldoni ahir al migdia, que va definir el dia d'ahir de «llarguíssim» i «molt cansat». La Policia Nacional va aturar el polític sallentí a les 10 del matí, aproximadament. «Dos vehicles em van avançar i em van indicar que m'havia d'aturar. Es van identificar com a agents de la Policia Nacional i els vaig demanar que si el que haguessin de fer ho podríem fer uns metres més amunt i no al mig de la carretera». La Policia Nacional hi va accedir i a l'accés a les pistes de conduir de Manresa es va procedir a la identificació de Saldoni i se li va comunicar que havia d'acompanyar els agents en qualitat d'investigat. «Des del primer moment em van retirar el mòbil», relatava, però «em van deixar conduir el meu vehicle fins a la seu de l'ACM. A Barcelona es va iniciar «un llarguíssim escorcoll que no va finalitzar fins a la 1 de la matinada». Aleshores va poder tornar a casa.

La Policia Nacional el va fer anar a Barcelona perquè ell (i altres càrrecs i treballadors que no ha volgut esmentar) fossin presents en l'escorcoll. Principalment van mirar la informació d'ordinadors i de telèfons mòbils. Saldoni creu que els agents tenien geolocalitzat el seu telèfon, perquè ahir van saber en tot moment quins eren els seus moviments. Tot i que l'aparell ha quedat en mans de la policia, ell no ha volgut tenir un altre número i línia perquè creu que la policia hi tindria accés de manera molt ràpida.

Saldoni va definir l'actitud de la policia de «correcta en tot moment», i va aclarir que els agents també van trobar «col·laboració» per part dels treballadors i polítics responsables de l'ACM

El cas està sota secret de sumari, i el que demana Saldoni és que s'aixequi perquè «tinguem accés a la informació i puguem veure de què se'ns acusa». La Policia Nacional estaria buscant documentació vinculada a una trama de presumpte desviament de fons públics, entre altres destinacions, per costejar un viatge d'alcaldes a un acte organitzat per Carles Puigdemont a Brussel·les.

En l'operació, dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 16 de Barcelona i que segueix sota secret de sumari, també es va escorcollar l'agència Viatges Alemany de Vic (Osona), que suposadament va gestionar el viatge dels alcaldes a Brussel·les. Aquesta empresa seria l'encarregada d'organitzar els viatges.

La investigació, duta a terme per agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional, se centra a descobrir si l'ACM va malversar fons públics. Un dels pagaments que s'investiguen està vinculat al viatge de 167 alcaldes independentistes a Brussel·les.