22 de octubre de 2019
22.10.2019

L'exalcalde de Sallent David Saldoni, retingut fins a la matinada en l'escorcoll a la seu de l'ACM

La Policia Nacional investiga la relació de l'entitat municipalista amb el pagament d'un viatge d'alcaldes a veure Puigdemont

21.10.2019 | 23:17
Periodistes esperant a les portes de l'Associació Catalana de Municipis

La Policia Nacional va estar escorcollant durant tot el dia d'ahir la seu de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) a la recerca de documentació vinculada a una trama de presumpte desviament de fons públics, entre altres destins per costejar un viatge d'alcaldes a un acte organitzat per Carles Puigdemont a Brussel·les. A primera hora van aturar el sallentí David Saldoni, president de l'entitat municipalista a partir del 2018 fins fa pocs mesos. En principi, Saldoni tindria un paper de testimoni en l'escorcoll, però des de mig matí ni polítics ni família no va tenir més notícies d'ell, ja que durant l'escorcoll se li va bloquejar el telèfon mòbil.

Tot i que es desconeix si es presentaran càrrecs contra ell  en aquesta causa, David Saldoni va estar  retingut durant tot el dia present a l'escorcoll i no se'l va deixar marxar fins a la una de la matinada. 

Segons han informat fonts pròximes a la investigació, en l'operació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 16 de Barcelona i que segueix sota secret de sumari, també s'ha escorcollat l'agència Viatges Alemany de Vic (Osona), que suposadament va gestionar el viatge dels alcaldes a Brussel·les.

La investigació, duta a terme per agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional, se centra a descobrir si l'ACM –entitat que agrupa ajuntaments de l'òrbita sobiranista– va malversar fons públics en activitats organitzades per l'independentisme i va desviar diners de les seves arques, nodrides d'aportacions municipals, a fins il·lícits.

Un dels pagaments que s'investiguen està vinculat al viatge de 167 alcaldes independentistes a Brussel·les, en un acte organitzat per l'expresident català Carles Puigdemont el 7 de novembre del 2017, quan presidia l'entitat l'avui conseller d'Interior, Miquel Buch.

Fonts policials han precisat, no obstant això, que fins ara el conseller no està sent objecte de cap investigació per aquesta causa. En aquests moments, la condició d'aforat li podria atorgar certa protecció, perquè, si no, la causa s'hauria de traslladar.

A l'entorn de Saldoni es respirava anit certa tranquil·litat, confiant que la investigació no tingués a veure amb el temps que el sallentí havia estat al capdavant de la institució. Salvador Sibila, regidor del grup de Junts x Sallent i familiar de Saldoni, explicava anit que no n'havien sabut res en tot el dia, «ha estat incomunicat». En els primers moments de l'escorcoll, a l'interior de la seu de l'ACM hi havia personal administratiu, però després la policia només hi va voler les persones que li eren imprescindibles. Tampoc en tenia notícies l'alcalde actual de Sallent, Oriol Ribalta, que confiava que el cas no afectaria ni l'exalcalde ni l'Ajuntament de Sallent.

De moment, les diligències ordenades pel jutge han consistit en escorcolls i requeriments d'informació, sense que s'hagi practicat cap detenció, i se centren en l'anàlisi de la contractació de l'associació. Els agents van estar intervenint material informàtic de l'ACM i requisant factures de l'entitat des de l'any 2014 fins a l'actualitat.

La Fiscalia Superior de Catalu-nya ja va obrir una investigació per descobrir si el viatge dels 167 alcaldes per assistir a l'acte municipalista organitzat per Puigdemont havia estat costejat amb fons dels consistoris, però finalment la va arxivar en concloure que no hi havia indicis que el financessin els ajuntaments.

El viatge amb avió dels alcaldes va ser gestionat per l'agència Viatges Alemany, per encàrrec de l'ACM, que va pagar un total de 62.900 euros, que ara s'investiga si procedien de fons públics.

Pel lloguer del local on es va celebrar l'acte es van pagar 13.322 euros més, que van ser finançats a mitges per l'ACM i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Agents de paisà de la Policia Nacional van acudir ahir al matí a la seu d'aquesta agència de viatges i van requerir als seus responsables tota la documentació relacionada amb els seus contractes amb l'ACM.

La Fiscalia va acordar arxivar la seva investigació contra els alcaldes pel viatge a Brussel·les, després que l'ACM acredités documentalment que els 167 alcaldes havien ingressat els 300 euros que costava el desplaçament i que els que l'havien sufragat amb fons del consistori havien tornat després les quantitats corresponents.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook