Dues mil persones, segons fonts de la Guàrdia Urbana, es van concentrar ahir a la tarda a la plaça Espanya de Barcelona, on es troba la comissaria central dels Mossos d'Esquadra, i van abocar pots de detergent rentaplats Fairy a l'interior de la font per fer espuma, en una protesta convocada pels CDR. La manifestació va transcórrer, però, aliena a l'edifici de Mossos d'Esquadra.

Els manifestants, amb pancartes amb lemes contra els abusos policials i per l'alliberament dels presos polítics, es van començar a concentrar a partir de les 7, cosa que va obligar a tallar el trànsit els carrers dels voltants de plaça Espanya.

En la concentració hi van irrompre dues persones que van fer crits a favor de la unitat d'Espanya i de la condemna dels líders del procés, fet que va provocar insults i imprecacions dels manifestants, sense que la situació derivés en cap incident més enllà d'enfrontaments verbals.

Els manifestants, que cridaven consignes com «Buch dimissió» o «Llibertat presos polítics», abocaven pots de sabó a emblemàtica font de la plaça Espanya i usaven paraigües per remoure l'aigua i fer espuma.

L'acte de protesta pretenia ironitzar sobre la declaració de l'exdelegat del Govern a Catalunya Enric Millo en el judici del procés, on va afirmar que l'1-O hi va haver alguns manifestants que van llançar sabó líquid als col·legis per fer relliscar la policia, en l'artifici conegut com el «parany del Fairy».

D'altra banda, el director de l'Oficina de Drets Civils i Polítics, el manresà Adam Majó, va lamentar ahir que la gestió de l'ordre públic durant les protestes de la setmana passada com a reacció a la sentència de l'1-O va tenir «deficiències importants i greus». En una atenció als mitjans, després de reunir-se amb caràcter extraordinari el consell assessor ampliat de l'oficina, Majó va destacar que han rebut «moltes més» queixes per l'actuació de la Policia Nacional, però també dels Mossos, i va criticar que l'actuació policial no s'hagi ajustat als principis de «proporcionalitat, congruència i oportunitat». Majó va explicar que l'oficina instarà Interior a revisar les actuacions, obrir expedients i sancionar i a fer-ho públic.