JxCat, ERC i la CUP han pactat una proposta de resolució al Parlament que rebutja la sentència del procés i al·ludeix al dret a l'autodeterminació, un text amb el qual llancen un pols al Tribunal Constitucional (TC), encara que està redactat en uns termes que busquen evitar que sigui impugnat.

Després de les advertències del TC sobre el risc penal d'incórrer en un delicte de desobediència si no s'acata la suspensió dels acords del Parlament sobre el dret a l'autodeterminació i la legitimitat de la desobediència civil, els partits independentistes han buscat una fórmula matisada per referir-se en el seu text a la qüestió de l'autodeterminació.

Els tres grups independentistes a la cambra catalana han acordat un text conjunt que inclou un total de 15 punts, en resposta a les condemnes dictades la setmana passada pel Suprem contra els líders del procés. El Parlament, assenyala la proposta de JxCat, ERC i la CUP, «recorda» que la mateixa cambra catalana «ha aprovat desenes de resolucions polítiques sobre el dret a l'autodeterminació des de l'any 1989 sense que això hagi estat objecte de persecució i censura per part de les institucions de l'Estat. I es compromet a seguir fent-ho si aquesta és la voluntat dels diputats i diputades».

Davant els avisos del TC, la proposta reivindica el dret dels diputats a «poder debatre sobre tots els assumptes que interessen a la ciutadania, inclosos el dret a l'autodeterminació, la monarquia o la sobirania».

Els independentistes plantegen que, «davant les coaccions dels poders de l'Estat per intentar limitar els temes de debat al Parlament de Catalunya, no hi ha cap opció més que defensar el dret a la representació política i a la llibertat d'expressió» dels diputats, perquè «si la censura entra» a la cambra, «es desvirtua el sentit de la institució». I avisen que el Parlament «reitera i reiterarà tantes vegades com vulguin» els diputats la «reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític».

La mesa del Parlament va admetre ahir a tràmit la proposta de resolució, encara que els lletrats de la cambra van advertir que podria contradir la prohibició del TC d'aprovar textos sobre l'autodeterminació.