Barcelona és la ciutat europea on es consumeix més cocaïna, segons un macroestudi fet a 120 ciutats de 37 països que ha aconseguit mesurar el consum de drogues analitzant les aigües residuals d'aquestes urbs.

L'estudi ha conclòs que Barcelona, Anvers, Amsterdam, Zuric i Londres són els llocs on es consumeixen més substàncies.

L'estudi, en què han intervingut nombrosos investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha analitzat la presència de quatre drogues (amfetamina, metamfetamina, èxtasi i cocaïna) en les aigües residuals generades per 60 milions de persones entre els anys 2011 i 2017.

La investigació ha conclòs que la cocaïna és la droga més consumida a les ciutats del sud i l'oest del continent europeu, i que Barcelona és la ciutat de l'Estat espanyol on es consumeix més aquesta substància.

Entre les ciutats de l'Estat que s'han monitorat (Barcelona, Castelló, Madrid, Santiago de Compostel·la i València), Barcelona és la ciutat on es registra un consum més gran de totes les drogues, i duplica en termes generals els registres de la resta de ciutats, segons va informar ahir el CSIC.

Les dades situen Barcelona en el primer lloc internacional de les ciutats monitorades en consum de cocaïna, davant de Zuric i Anvers; en el vuitè lloc en consum d'èxtasi, liderat pels Països Baixos; el tretzè lloc en consum de metamfetamina, liderat per Alema-nya i República Txeca; i en un lloc intermedi (33 de 65) en consum d'amfetamina, que lideren Ein-dhoven i Anvers.

L'estudi, les conclusions del qual s'han publicat a la revista especialitzada Addiction, ha estat liderat per Iria González Mariño, investigadora de la Universitat de Salamanca.

Segons l'estudi, la cocaïna és la droga dominant a les ciutats del sud i oest d'Europa (Suïssa, Itàlia, França, Espanya i el Regne Unit), i el seu consum ha experimentat un gran augment en la major part de les localitats monitorades.