El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, va elogiar ahir la «professionalitat» amb què han actuat els agents de la policia catalana en els disturbis de la setmana passada a Catalu-nya, en els quals van afrontar una «gran violència», com mai abans l'havien vista.

Així ho sosté Sallent en una carta, en què ressalta la seva confiança en tots els agents del cos, que han intervingut en una situació «complexa» en la qual les seves actuacions «no sempre han estat enteses ni compartides per tots, però que s'han fet amb la mateixa professionalitat de sempre».

El president català, Quim Torra, va exigir dimarts que s'obrís una investigació interna als Mossos d'Esquadra per «depurar responsabilitats» si hi ha hagut mala praxi durant els disturbis de la setmana passada, mentre que el conseller Miquel Buch va demanar confiança al cos i va destacar que la policia catalana ha estat «a l'altura». A la carta, dirigida als gairebé 17.000 agents de la policia catalana, Sallent destaca que els Mossos seguiran treballant «en tot moment» per «garantir la pau i la tranquil·litat pública», i sosté que han demostrat que conceptes com «dedicació, professionalitat i esperit de sacrifici no són només paraules».

«L'ús de la força exigeix una gran responsabilitat perquè suposa actuar sobre la integritat física de les persones a les quals defensem i protegim. Una responsabilitat que hem dut a terme en unes circumstàncies en les quals hem estat objecte d'accions de gran violència. Mai abans ens havíem enfrontat amb una protesta amb tanta violència al carrer», diu.

D'altra banda, el conseller d'Interior, Miquel Buch, va explicar que el seu departament ha sancionat 514 agents dels Mossos d'Esquadra «per mala praxi en diferents categories» durant els darrers deu anys. Ho va dir durant la sessió de control al Govern ahir al Parlament, responent una pregunta del grup de JxCat, i va assegurar que «això demostra que el cos depura algú quan no s'ajusta a la llei». Més tard, en una entrevista a TV3, Buch va insistir que «l'actuació policial sempre és després dels atacs violents», i va afirmar que «sense barricades els Mossos no haurien actuat».

Mentrestant, col·lectius de drets humans i civils han recollit de moment un total de 122 casos de «violència policial» durant els aldarulls de la darrera setmana per la sentència del Suprem. Per això, han demanat responsabilitat als cossos policials, revisió dels protocols, investigacions judicials i la prohibició tant de les pilotes de goma com dels projectils de foam.