Quan faltaven pocs minuts per la 1 del migdia, i a espatlles dels seus familiars, el fèretre amb les despulles de Francisco Franco ha abandonat la basílica del Valle de los Caídos. Ho ha fet rodejat d'un silenci només trencat per un crit de "Viva Franco" i davant l'atenta mirada de la ministra de Justícia, Dolores Delgado. Una promesa electoral del govern de Pedro Sánchez, la d'exhumar el dictador, que s'ha fet a plena llum del dia.

L'helicòpter amb les despulles de Francisco Franco ha sortit de l'esplanada del Valle a les 13.41 hores. La comitiva de familiars ha marxat del Valle abans que l'helicòpter, a les 13.27 hores, tenint en compte que el trajecte és més llarg per carretera fins al cementiri de Mingorrubio. L'helicòpter ha aterrat a prop del cementiri a les 13.56 hores.

Els manifestants que es concentraven a prop l'han rebut amb crits a favor del dictador, el 'Cara al sol' i insults al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. Han acompanyat el fèretre el net del dictador Francis Franco, l'advocat de la família, la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, el secretari general de Presidència, Félix Bolaños, i el secretari d'estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver. El trajecte ha durat un quart d'hora.

Les despulles han estat introduïdes en un cotxe fúnebre, que l'ha portat al l'interior del cementiri. Al panteó feixista ja s'esperaven els familiars per realitzar una missa oficiada pel prior del Valle de los Caídos i un altre sacerdot, el fill del colpista Antonio Tejero.

Una exhumació davant de 22 familiars

Els familiars de Franco han entrat a la basílica del Valle de los Caídos cap 2/4 d'11 del matí per assistir a l'extracció del cos. El seu net, Francis Franco, portava una bandera preconstitucional doblegada a la mà. En total, 22 familiars -entre ells també els altres nets Jaime, Cristóbal i el bisnet Lluís Alfons de Borbó-, que lluïen llaços amb la bandera espanyola a la solapa. I abans d'ells ja havien arribat les autoritats, entre les quals la ministra Delgado, que en l'exhumació ha actuat com a notària major.

El Govern havia advertit a la família que en cap moment del trasllat podia col·locar sobre el fèretre una bandera atès que es volia que les restes de Franco abandonessin el Valle de los Caídos sense que l'Estat li rendís cap tipus d'homenatge. Els familiars sí que han pogut introduir a la basílica, en canvi, una corona de llorer amb la inscripció 'La teva família' com a única dedicatòria i un ram de flors que portava a la mà el lletrat de la família, Luis Felipe Utrera-Molina.

Només entrar a l'interior de l'església, els familiars que s'han desplaçat a la Valle de los Caídos han hagut de passar per un detector de metalls i fer passar els seus objectes per un escàner, ja que el Govern ha prohibit l'ús de mitjans de captació d'imatges i so a l'interior del temple.

El fèretre ha sortit per la porta principal de la basílica de Cuelgamuros, on el dictador ha estat enterrat des del 23 de novembre de de 1975.

Per exprés desig de la família, el prior de la basílica, Santiago Pedrera, que s'ha oposat en tot moment a l'exhumació, ha beneït les restes just abans de ser carregades al cotxe. Aquest vehicle ha servit per apropar el taüt fins l'esplanada on l'esperava l'helicòpter que l'havia de portar fins el cementiri del Pardo. Un cop allí, l'helicòpter s'ha enlairat per començar el trasllat fins al cementiri de Mingorrubio.

Francis Franco ha estat l'únic familiar autoritzat a acompanyar el fèretre en el seu trasllat, a el Pardo. Al panteó on s'ha soterrat el dictador en la més estricta intimitat.

A Mingorrubio, a les 11 del matí ja hi havia diverses persones concentrades. També, desenes de periodistes acreditats. S'hi ha habilitat controls d'accés a la zona a uns 300 metres i a partir d'aquest punt només es permet l'entrada a persones acreditades. Custodien la zona un important nombre d'agents de la Policia Nacional.

Un any de tràmits per exhumar al dictador

Al cap d'un any de tràmits administratius i als tribunals, el Govern de Pedro Sánchezque es va marcar a l'inici del seu mandat, l'exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos i la seva posterior reinhumació al cementiri de Mingorrubio.

El ministeri de la Presidència ha elaborat un ampli dispositiu que involucra la delegació del Govern a Madrid, Patrimoni Nacional, Policia i Guàrdia Civil i també les Forces Armades, encarregades del trasllat en helicòpter de les restes del dictador.

Tot l'operatiu, que tindrà un cost màxim de 63.000 euros. A l'interior només hi haurà els operaris necessaris per extreure la llosa que cobreix la tomba, de 1.500 quilos, així com un forense, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, com a notària major del Regne, i 22 familiars del dictador, entre nets i besnets. Tots passaran abans per un detector de metalls per evitar l'entrada de qualsevol dispositiu d'enregistrament, i el perímetre de la tomba estarà coberta amb una carpa. La llosa s'aixecarà mitjançant quatre gats hidràulics i un corró que permetrà apartar-la a un costat. Els tècnics calculen que tot el procés d'extracció duri una hora, encara que podria demorar-se fins a tres en funció de com es trobin les restes.

El cadàver de Franco es va inhumar el novembre del 1975 en un taüt doble, amb una estructura interna de zinc segellada i una altra d'externa de fusta convencional. Si el taüt de fusta es troba en bon estat, s'emprarà aquest mateix per al seu trasllat. Si no és així, com és previsible, s'introduirà el fèretre de zinc en un altre taüt preparat per a aquest efecte. No és previst que s'obri el fèretre per comprovar l'estat del cadàver o la identitat, ja que el llavors notari major del Regne va donar fe que el cadàver que s'inhumava a la basílica era el de Francisco Franco.

La delegació del Govern a Madrid ha prohibit dues concentracions als voltants de Mingorrubio, una d'elles convocada per la Fundació Francisco Franco. L'Executiu argumenta la decisió en el perill de pertorbacions de l'ordre públic i la possibilitat que puguin enfrontar-se partidaris i detractors de l'exhumació. Precisament els amos de l'empresa que s'ha encarregat d'aixecar la llosa han denunciat la campanya d'«insults, falses acusacions i amenaces» que reben i remarquen que són «aliens a interessos partidistes i a decisions polítiques o judicials».