Equips de rescat van continuar ahir sense èxit la recerca de les cinc persones desaparegudes ahir a l'àrea del riu Francolí, Tarragona, a causa del temporal de pluges caigudes dimarts a la nit, que va causar la mort d'una persona a Arenys de Munt i afecta nou carreteres catalanes.

La recerca de les persones desaparegudes va centrar-se ahir al barranc de Sant Joan, on dues persones de 72 i 73 anys d'edat, un veí de Prades (Baix Camp) i un altre de l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà), circulaven en un turisme que va ser trobat ahir al matí bolcat al riu, sense ningú dins, i un camioner belga, el vehicle del qual també va ser localitzat en aquesta zona.

A més, els equips de rescat van pentinar també l'àrea de Vilaverd (Conca de Barberà), on busquen una dona, de 69 anys i el seu fill, de 42, la casa mòbil en la qual es trobaven va quedar arrasada pel temporal.

En l'operatiu de rescat, que va començar a les vuit del matí, van participar unes vuitanta persones de diferents cossos (Bombers de la Generalitat, agents rurals, Mossos d'Esquadra, emergències i la Creu Roja), a més de dos helicòpters que sobrevolaven la zona, unitats canines i equips de submarinistes.

Malgrat els esforços dels equips de rescat per localitzar les víctimes d'aquest temporal, el nivell de l'aigua del riu Francolí, que encara segueix alt, la runa, els arbres caiguts i els cotxes arrossegats dificulten la labor, malgrat que maquinària pesant va anar netejant la zona durant tot el dia.

A més d'aquestes cinc persones desaparegudes, ahir a última hora de la tarda nou carreteres estaven afectades, sis a Lleida, dues a Tar-ragona i una a Girona, ja sigui per inundació o per esllavissades de terra, mentre que el servei ferroviari ha estat restablert ja en la seva totalitat, encara que té demores d'uns quinze minuts en alguns trams, en concret, a les línies R1 i RG1.

En paral·lel, els veïns de les zones més afectades a Tarragona per les inundacions van afanyar-se a fer treballs de neteja en locals i baixos per intentar recuperar a poc a poc la normalitat, i va restablir-se el subministrament d'aigua i gas i, parcialment, de llum a l'Espluga de Francolí.

Però no només Tarragona va patir les conseqüències d'aquest temporal de pluges.

Així, operaris de l'Ajuntament de Barcelona van netejar al matí les platges de Barcelona, plenes de runa, troncs i branques com a conseqüència del temporal del mar dels últims dies, mentre que a la comarca de les Garrigues l'afectació al camp i als cultius és «extrema», segons va afirmar la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, després de visitar la zona.

Les destrosses causades per aquest temporal van tenir també una resposta institucional, i el Govern i l'Ajuntament de Barcelona, amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'alcaldessa Ada Colau al capdavant, van fer un minut de silenci al migdia a la plaça de Sant Jaume, i també ho va fer el Parlament, el president del qual, Roger Torrent, va visitar la zona ahir a la tarda.

L'executiu català va decretar ahir un dia de dol en record de les víctimes.