Dues manifestacions amb unes 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han reclamat aquest divendres al vespre a Barcelona la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch i han posat en entredit el paper del Govern del PDeCAT i ERC davant la sentència del procés. Per una banda, a la plaça de Sant Jaume s'han reunit centenars de persones convocats a través de les xarxes socials i amb la presència de membres de l'ANC. L'altra, ha arrencat a la plaça Universitat i ha congregat, sobretot, estudiants.

La manifestació de la plaça de Sant Jaume ha durant de 19 a 20 h, una hora durant la qual no hi ha hagut incidents. Els presents han demanat la dimissió del conseller d'Interior davant el Palau de la Generalitat i han corejat lemes com "Generalitat de Catalunya, administració colonial", "Vosaltres sou el 155" i "Obriu Lledoners". Han fet diverses voltes a la plaça de Sant Jaume i posteriorment han desfilat cap a la Rambla per tornar a la plaça de Catalunya.

El vicepresident de l'ACN, Pep Cruanyas, ha llegit un manifest davant l'Ajuntament de Barcelona en què ha celebrat que han "omplert" Catalunya de l'orgull d'un poble combatiu que ha rebutjat la sentència del procés. Ha destacat que la societat catalana ha demostrat dignitat, mentre el Govern central ha actuat amb violència. "La por és la mare de la violència, l'Estat espanyol actua així perquè té molta por i perquè sap que ha perdut Catalunya", ha manifestat. "Ara no ens poden aturar", ha afirmat, al temps que ha advocat per seguir lluitant per la llibertat perquè, segons el seu parer, és l'únic camí possible.

Els manifestants han recriminat a la Generalitat l'actitud que ha tingut davant les protestes després de la sentència del procés, i molts d'ells portaven la cara pintada de blanc i un adhesiu vermell als llavis, van amb manilles als canells i alguns amb torxes. També portaven cartells amb imatges dels presos independentistes i de l'expresident català Carles Puigdemont.

De plaça Universitat a Via Laietana

Paral·lelament, també diversos centenars de persones, la majoria joves i universitaris, han participat en una manifestació convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, que ha començat a la plaça de la Universitat de Barcelona. Els estudiants, entre els quals figuraven alguns membres d'Arran, l'organització juvenil de l'esquerra independentista catalana, s'han concentrat cap a les 19 h darrere d'una pancarta amb el lema "Si ens traieu el futur, ens trobareu als carrers". Han repartit un manifest en el qual declaren que "el missatge és clar: hem perdut la por" i parlen de "la farsa i contradiccions d'un Govern que critica la repressió de l'Estat mentre empara la repressió del seu conseller Buch" -conseller d'Interior, Miquel Buch-.

Els organitzadors de la marxa s'han desvinculat de Tsunami Democràtic en el document i han detallat que consideren que "és fonamental mantenir la mobilització sostinguda, contundent i massiva" per a la qual cosa és necessari "un pla de lluita" que "no pot estar a l'espera de les indicacions de no sabem qui per un canal de Telegram". Creuen necessari, a més, elaborar aquest pla d'acció "col·lectivament, des de baix, en assemblees als instituts i a les universitats, als barris en les assemblees dels CDR".

Després de desfilar pel carrer Pelai i la plaça de Catalunya, la manifestació s'ha dirigit cap a la Via Laietana. En el recorregut han corejat crits de "Buch, dimissió", "Presos al carrer", "Fora les forces d'ocupació", "Catalunya antifeixista" i "ERC i PdCat, la paciència s'ha acabat".

Aquesta marxa ha acabat també a plaça Sant Jaume, però quan ja gairebé no hi quedava ningú de la primera convocatòria. Allà s'han tornat a sentir crits contra Buch, el Govern i les forces de seguretat.