El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, va anunciar que intentarà convocar unes eleccions generals anticipades al Regne Unit per al proper 12 de desembre. En una entrevista a la cadena BBC, el primer ministre va afirmar que atorgarà més temps als diputats per debatre l'acord del Brexit, però només si accepten avalar la seva crida a les urnes.

Johnson necessita una majoria de dos terços a la Cambra dels Comuns per avançar els comicis abans del final de la legislatura, el 2022, de manera que li resulta imprescindible el vistiplau de les forces de l'oposició.

El primer ministre va demanar als partits opositors que siguin «raonables» i donin llum verd a unes eleccions en què el mandatari conservador seria, segons les enquestes, el gran favorit. «Si de veritat volen més temps per analitzar aquest excel·lent acord del Brexit, el poden tenir, però han d'acceptar unes eleccions generals el 12 de desembre», va assenyalar el cap de Govern.

Johnson ha obtingut aquesta setmana el suport preliminar del Parlament al pacte sobre els termes de sortida de la Unió Europea (UE) que ha signat amb Brussel·les, però els diputats han rebutjat tramitar-lo per un procediment d'urgència. Al principi de setembre, el líder conservador ja va intentar en dues ocasions convocar unes eleccions, però l'oposició va bloquejar els seus propòsits en sengles votacions.

El Partit Laborista, que té 245 dels 650 seients de la Cambra dels Comuns, té la clau per permetre que es convoquin els comicis. La formació que lidera Jeremy Corbyn ha insistit en les últimes setmanes que donarà suport a la crida a les urnes un cop hagi desaparegut de la taula la possibilitat d'un Brexit sense acord.

L'èxit dels plans de Johnson pot dependre, per tant, de l'extensió que concedeixi Brussel·les a la data de sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), prevista ara per ara per al proper dia 31. Forçat pels diputats, el primer ministre ha sol·licitat aquesta setmana una pròrroga més enllà d'aquest límit, fins al 31 de gener.

Els Vint-i-set socis comunitaris encara no han comunicat si accepten aquesta petició o bé si proposen un termini de sortida diferent.