El president del Govern, Pedro Sánchez, va negar ahir que l'exhumació de les restes de Franco sigui un acte electoralista, perquè l'Executiu es va comprometre a fer-ho quan pogués «i aquest és el moment, ni un dia abans ni un dia després». També va apuntar que a partir d'aquest moment és necessari treballar en la identificació dels milers d'enterrats que queden al Valle de los Caídos, «una infàmia que més aviat que tard haurà de ser reparada».

En una declaració institucional des de la Moncloa després de concloure el trasllat de les restes de Franco al cementiri de Mingorrubio, Sánchez va destacar que a partir d'ara el Valle de los Caídos no serà un mausoleu d'homenatge a un dictador sinó que «simbolitzarà el record d'un dolor que no ha de tornar a repetir-se i un homenatge a les víctimes de l'odi».

El president del Govern va iniciar la seva intervenció amb la mateixa expressió de l'últim comunicat de guerra emès pel costat franquista el 1939 per anunciar que ahir va concloure «un llarg procés. En el dia d'avui, 24 d'octubre del 2019, han conclòs les tasques d'exhumació i trasllat de les restes del dictador Francisco Franco des de la basílica del Valle de los Caídos fins al cementiri de Mingorrubio», va proclamar d'entrada el president del Govern.

Sánchez va explicar que els tres poders de l'Estat s'han pronunciat a favor d'aquest trasllat per posar fi a «una anomalia» de la democràcia espanyola, un mausoleu construït per la dictadura «i a major glòria de la dictadura». «Es fa un pas més en la reconciliació, que només pot descansar en la democràcia i la llibertat que compartim. I la nostra democràcia es prestigia als ulls del món», va afegir. Va explicar que el Legislatiu va aprovar «sense un vot en contra» l'exhumació del dictador del Valle de los Caídos, l'Executiu va decidir com materialitzar-la i el Judicial «ha recolzat» el procediment per sentència del Tribunal Suprem. «Així funciona un Estat social i democràtic de dret com és Espanya», va dir. Sánchez va respondre a les crítiques per la coincidència de l'exhumació amb la precampanya per les eleccions del 10 de novembre i va explicar que el Govern va anunciar que Franco seria traslladat «en el mateix moment en què fos possible» i aquest moment ha estat ara.