El grup parlamentari d'ERC i els portaveus d'EH Bildu i JxCat al Congrés asseguren que en l'exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos va haver-hi «exaltació franquista contrària a la Llei de Memòria Històrica» i per això sol·liciten explicacions parlamentàries al Govern. Per la seva banda, el líder del PP, Pablo Casado, va acusar el Govern d'intentar tapar amb l'exhumació les males dades de l'Enquesta de Població Activa.

Encara que la Mesa del Congrés va reiterar que quan estan les Corts dissoltes no hi ha possibilitat reglamentària de control parlamentari a l'Executiu, ERC, EH Bildu i Junts van sol·licitar ahir que la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, acudeixi a la Diputació Permanent de la Cambra per informar de l'ocorregut. També pretenen, segons un escrit registrat ahir a la tarda pels portaveus de les tres formacions, que Delgado exposi «les mesures que prendrà el Govern enfront d'aquests actes d'exaltació i homenatge franquistes i ofenses a les víctimes de la dictadura». L'escrit registrat al Congrés no aclareix quins són els actes d'exaltació que provoquen la queixa dels tres partits.

Però EH Bildu va difondre una nota en la qual parlava d'«apologia franquista» pels dos crits dels familiars de Franco a l'esplanada de la basílica del Valle de los Caídos després d'introduir el fèretre en el cotxe fúnebre i els vives a Franco de simpatitzants franquistes que van acudir a l'arribada de les restes del dictador al cementiri de Mingorrubio. Per a aquesta formació, es tracta d'actes «inacceptables i feridors», prohibits per la Llei de Memòria Històrica i que van tenir la «complaença» de les forces de seguretat.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va celebrar l'exhumació de les restes del dictador i va demanar al rei i al Govern en funcions, liderat per Pedro Sánchez, «una condemna ferma» del franquisme. «Per fi! Anys i anys demanant treure el dictador del mausoleu. Arriba tard i malament. Però encara és més urgent treure el franquisme de l'Estat», va dir en un tuit.

Des de les files del PP, el seu candidat a presidir el govern, Pablo Casado, va assegurar que en les eleccions generals del 10 de novembre no es vota sobre el passat sinó sobre el futur dels espa-nyols. El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, va lamentar que el Govern hagi decidit exhumar les restes del dictador en plena campanya electoral i que s'hagi convertit en un «espectacle» on s'ha hagut de veure el colpista Antonio Tejero «saltar-se el cordó policial», o s'hagi hagut d'escoltar «Viva Franco, viva Espanya» quan van introduir el fèretre al cotxe fúnebre. Albert Rivera, de Ciutadans, va assegurar que el dia històric va ser quan es va aprovar la Constitució i es va passar pàgina del franquisme, i Santiago Abascal, de Vox, va qualificar de «xou electoral i necròfag» el trasllat de les restes del dictador. El secretari general de la formació ultra, Javier Ortega Smith, va demanar «exhumar» Pedro Sánchez de la Moncloa.