Partits i entitats sobiranistes es manifestaran aquest dissabte a Barcelona per expressar de nou el seu rebuig a la sentència de l'1-O del Tribunal Suprem en una marxa convocada per l'ANC i Òmnium que busca ser la mobilització més «massiva i transversal» contra les condemnes. Les dues entitats van apel·lar ahir a tota la ciutadania de Catalunya, inclosos sectors «més enllà del sobiranisme», a sumar-se a la manifestació.

Sota el lema «Llibertat», la manifestació començarà a les 17.00 hores al carrer Marina amb Ramon Turró i avançarà fins a l'encreuament del primer carrer amb l'avinguda Icària, on s'instal·larà un escenari i se celebrarà un acte.

L'emplaçament de la manifestació és simbòlic, ja que és el mateix de la mobilització que ANC i Òmnium van convocar l'11 de novembre del 2017, dies després de l'empresonament dels exconsellers del Govern que van impulsar l'1-O, que es van sumar als del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i expresident de l'ANC Jordi Sànchez, que ja errn a la presó des del 16 d'octubre. Així, les entitats independentistes busquen repetir una manifestació com la de fa dos anys, en aquest cas dies després que els presos sobiranistes hagin estat condemnats pel Tribunal Suprem a penes d'entre nou i tretze anys de presó.

Més d'un centenar d'entitats s'han adherit a la marxa, a la qual es desplaçaran més de 400 autocars des de diferents punts del ter-ritori per traslladar persones en contra de la «repressió de l'Estat espanyol als carrers» i en defensa dels drets fonamentals.

Els convocants preveuen que la manifestació reuneixi una àmplia representació d'entitats socials, culturals, polítiques i sindicals, i asseguren que es tracta d'una marxa transversal i plural contra la sentència i a favor dels drets i llibertats individuals i col·lectius.

Així, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, van cridar ahir a participar en la manifestació perquè consideren que la llibertat interpel·la a tots els ciutadans, als quals anima a defensar de manera unitària i transversal els drets i llibertats.

Tots dos van participar ahir en una trobada per fer-se una fotografia amb representants de les més de 115 entitats que s'han adherit a la marxa, a la qual tots dos han demanat acudir de manera «massiva».

La manifestació tindrà lloc gairebé dues setmanes després de la sentència, durant les quals s'han produït diverses accions de protestes, algunes de les quals han conclòs amb disturbis amb ferits tant entre els manifestants com en cossos policials.

De moment, la mobilització més massiva, amb 525.000 persones segons la Guàrdia Urbana, va ser la de divendres de la setmana passada en la qual es van unir la vaga general convocada pels sindicats Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), i l'arribada de les Marxes per la Llibertat que van recórrer durant tres dies 100 quilòmetres des de cinc punts diferents de Catalunya per protestar contra la sentència del Suprem.

La capçalera de la manifestació serà formada per representants de les entitats i familiars dels empresonats, mentre que els partits polítics estaran presents en un altre espai però no en la capçalera, va explicar ahir divendres Mauri. Entre els assistents hi haurà el president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, el president del Parlament, Roger Torrent, i diputats i dirigents d'ERC, JxCat i la CUP.

En l'àmbit sindical, CCOO de Catalunya ha descartat participar-hi com a organització -encara que dona llibertat als seus afiliats- i sí que s'ha sumat a la manifestació el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, la central sindical de la qual ha animat a acudir-hi.

TMB reforçarà el servei de metro amb més trens i més personal per la manifestació, que afectarà la circulació de diverses línies d'autobús, que veuran limitat o modificat el seu recorregut.