La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, va assegurar que l'exhumació del dictador Francisco Franco només és una part del compromís del Govern socialista, que també pretén treure «totes les víctimes de les fosses» en un termini de sis anys, aproximadament, perquè és una política d'Estat que «ens concerneix a tots» els espanyols.

«La memòria històrica ha estat una política prioritària per a aquest Executiu i s'ha establert un pla estratègic dins de la memòria històrica del pas de les diferents fosses a obrir, l'Estat ha d'assumir aquesta política d'obertura de fosses, de la recuperació de les restes i el lliurament als familiars», va explicar.

No obstant això, ha calculat que es trigaria prop de «sis anys en l'extracció de totes les restes». «Però és la nostra memòria, la de tots els espanyols, i ens concerneix a tots», va puntualitzar per després destacar que és un procés que cal fer d'una manera «seriosa i rigorosa».

A més, Delgado va ressaltar que seria «molt positiu» poder plantejar una reforma del Codi Penal per incloure que suposi una vulneració «d'uns drets fonamentals que tenen les víctimes de la dictadura i de la Guerra Civil».

Preguntada per com valora la polèmica succeïda en el cementiri de Mingorrubio entre els familiars del dictador Franco i agents de la Policia Nacional que els van registrar en pensar que estaven gravant dins de la cripta, Delgado va preferir no comentar una situació en la qual no estava present.

«Jo vaig hi vaig ser perquè és quan es produeix la reinhumació i havia de donar-ne fe, però me'n vaig anar immediatament», va apuntar Delgado.