El poder municipal ha escenificat una acció de força per rebutjar la sentència del Suprem en majestuós pati gòtic del Palau de la Generalitat, que ha aplegat més 700 alcaldes. L'edifici històric de la màxima institució del país, i la presència dels responsables municipals juntament amb els dirigents del govern català, ha donat solemnitat a un acte en què s'ha mostrat la indignació del sector independentista . Una nodrida representació d'alcaldes de les comarques centrals hi ha participat.

Relacionades

Dirigents d'ajuntaments de totes les demarcacions i partits polítics s'han expressat en el torn d'intervencions per criticar la resolució judicial i la pugna que les institucions de l'Estat espanyol contra l'independentisme. De la Catalunya Central, només ha intervingut l'alcalde de Monistrol de Calders, Ramon Vancells, que ha pronunciat paraules crítiques a la Generalitat per les càrregues policials en les protestes de rebuig a la sentència. La resposta policial és una de les esquerdes del bloc independentista i segurament per aquest motiu el conseller de l'interior, Miquel Buch, no era present en l'acte.

Els alcaldes, després d'alçar la vara al crit de "llibertat presos polítics", han tingut ocasió de traslladar-se al Pati dels Tarongers, en el mateix palau, per saludar els representants de municipis propers i analitzar la situació política. El de Manresa, Valentí Junyent, ha explicat a aquest diari que, tot i que l'acte ha estat molt semblant al de fa dos anys i el del 2014, quan els alcaldes també hi van anar per donar suport al govern entorn al referèndum i la consulta popular, "aquest cop hi havia un sentiment especial perquè hi ha persones a la presó" i assegurava percebre que "tothom està expectant per veure què passarà properament".

Els dirigents municipals no només anaven amb la vara, reservada pels actes més solemnes, sinó que molts lluïen el pin amb l'escut del seu municipi. Elements que servien per ressaltar la importància de l'esdeveniment i donar-li una forta càrrega política. Entre els alcaldes de la Catalunya Central, també hi havia el d'Igualada, Marc Castells, que assegurava que s'hi respirava una "forta càrrega emocional" perquè, a diferència de les anteriors vegades, "aquest cop hi ha una sentència que condemna a molts anys de presó els representants independentistes i hi ha polítics a la presó".