El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha fet una crida aquest dilluns perquè la campanya d'autoinculpacions que promou l'entitat sigui la més "massiva" de la història de Catalunya. El testimoni l'han recollit centenars de persones, que durant el matí han fet cua davant de la Ciutat de la Jutícia de Barcelona i el jutjat de Girona, on s'han viscut moments de tensió. A Manresa, segons ha pogut saber Regió7, dues persones ja han presentat l'escrit davant del jutjat de guàrdia; una més ho ha fet a Solsona i, de moment, cap a Berga.

En declaracions als mitjans, Mauri ha argumentat que si s'ha condemnat líders polítics per haver-se "manifestat pacíficament el 20-S i votat l'1-O", s'ha d'estendre també a més de dos milions de persones.

Mauri ha recordat que els polítics presos "no prenien les decisions sols" i que estaven acompanyats per les entitats i la ciutadania. Centenars de persones han secundat la campanya d'Òmnium i han fet cua a Barcelona i Girona per presentar un escrit d'autoinculpació davant el jutjat de guàrdia. Una mobilització que es repeteix als jutjats de les capitals de demarcació.

El TSJC limita a 25 les denúncies al dia

El TSJC ha limitat a 25, en funció dels mitjans que tingui cada partit judicial, les persones que podran accedir cada dia a les instal·lacions dels jutjats de guàrdia per presentar les denúncies d'autoinculpació arran de la campanya impulsada per Òmnium Cultural. Així ho ha acordat la sala de govern en una reunió el 15 d'octubre per evitar que es pugui ''comprometre el servei'', i per tant, per garantir que es puguin complir les altres tasques que tenen assignades aquestes instàncies judicials com pot ser la prestació de declaracions a detinguts, l'assistència a situacions d'emergència o els aixecaments de cadàvers. Segons l'ordre enviada des del TSJC als jutges degans, també s'ha de limitar l'accés a les instal·lacions de manera que hi entri només un denunciant cada vegada.

En el cas de Barcelona, on hi ha quatre jutjats de guàrdia, no s'ha limitat el nombre de persones denunciats cada dia sinó que la jutgessa degana ha limitat l'accés a la Ciutat de la Justícia per l'avinguda Carrilet als professionals (magistrats, fiscals, lletrats, funcionaris, advocats, procuradors i periodistes) entre dos quarts de vuit i tres quarts de nou del matí.

L'accés de Gran Via de les Corts Catalanes estarà oberta tot el dia però s'establiran dues entrades diferenciades, una per als professionals, i l'altra pel públic en general. En aquesta entrada es diferenciaran dues cues, una per a ciutadans que tinguin citació judicial en paper, i una per la resta. En un text, la jutgessa degana, Mercè Caso, ha explicitat que les persones que vulguin interposar una denúncia hauran de ser acompanyades individualment pel personal de seguretat a l'interior de la Ciutat de la Justícia.

La taula de recepció s'ubicarà just després de superar els arcs de seguretat i en aquest espai, el personal del jutjat de guàrdia d'incidències recollirà la denúncia escrita, la segellarà i s'acompanyarà el denunciant al carrer. Només en els casos de denúncies per fets concrets diferents de les autoinculpacions, s'acompanyarà la persona al jutjat de guàrdia.

Els Mossos barren el pas a Girona

A Girona ciutat, s'han viscut moments de tensió als jutjats. Unes 150 persones s'hi han dirigit per autoinculpar-se. Els Mossos, però, obeint la instrucció del TSJC que manava que només poguessin entrar-hi 25 persones, els han barrat el pas i la gent ha començat a cridar "Volem entrar! Volem entrar!" aixecant els papers enlaire.

La situació ha comportat que s'hagués d'empènyer gent cap enfora, tancar la porta amb clau i, fins i tot, mobilitzar antidisturbis. Després d'una mediació entre representant de les entitats, Mossos i deganat, s'ha permès que aquells qui volien autoinculpar-se entressin un a un al jutjat de guàrdia. "No hi ha cap raó objectiva perquè no se'ns permetés", ha lamentat el membre de la junta nacional d'Òmnium Xavier Antich.

"Els Mossos s'han vist desbordats i han volgut tancar la porta per la força, fins i tot amb una certa violència fent-nos fora a empentes; per sort, aquest moment de desconcert s'ha pogut resoldre amb mediació", ha valorat. Antich també ha lamentat que el TSJC fixés un límit màxim de 25 autoinculpacions per dia. "Estem parlant d'un acte que es triga un segon a fer, simplement presentant la denúncia i que te la segellin", ha dit.

En la mateixa línia també s'ha expressat el president d'Òmnium Gironès, Sergi Font. "El paper de la justícia no pot ser el de privar a la gent d'accedir als jutjats per autoinculpar-se per uns delictes que al Tribunal Suprem de Madrid s'han sentenciat amb presó; només estem dient que també hi vam ser", ha dit Font. El president d'Òmnium ha explicat que, de moment, arreu de Catalunya encara no s'arriba al miler d'autoinculpacions i que avui ha de ser "el punt d'inici" d'una campanya que ha de durar "molts més dies".

"Ho hem de fer"

Les 150 persones que s'han anat a autoinculpar avui als jutjats de Girona destaquen que, amb aquest pas, es posen al costat dels líders independentistes condemnats. I coincideixen a dir que no els fan por les conseqüències.

"És una manera més de dir que tirarem endavant, que som imparables, i de protestar contra aquesta sentència inventada", ha dit un gironí, en Xavier Pernau. I ha afegit: "A partir d'ara pot passar de tot, però hi estic disposat".

"Crec que ho hem de fer, perquè la presó és absolutament injusta", assegurava un altre gironí, l'Antoni Codina. "Ni la manifestació del 20-S ni el referèndum van ser delicte; com a mínim, autoinculpar-nos servirà per mostrar la nostra disconformitat cap a una sentència absurda i reivindicar drets fonamentals en democràcia", explicava al seu torn la Marta Pellicer, amb el formulari a la mà.

"Hem fet el mateix que els nostres polítics que estan a presó", deia la Teresa. I al seu costat, la Marta es preguntava: "Sóc culpable de defensar la democràcia? En tot cas, no vull asseure'm al sofà i veure com l'antidemocràcia serveix endavant". I concloïa: "Sóc conscient que autoinculpar-me pot tenir conseqüències, però recular amb els nostres drets encara en té més".