La tensió i els enfrontaments entre manifestants i cossos de policia van tornar ahir a Barcelona després de sis nits de protestes sense incidents i amb escassa presència policial. Des de la nit de la vaga general de divendres passat, 18 d'octubre, amb aldarulls importants i una batalla campal a la Via Laietana, la plaça Urquinaona i altres punts de la ciutat, les mobilitzacions s'havien desenvolupat sense problemes. Ahir, en canvi, van tornar les càrregues, hi va haver enfrontaments directes entre els Mossos i manifestants, i es van tornar a cremar contenidors a diversos punts del centre de Barcelona, com el passeig de Gràcia i diferents llocs de l'Eixample.

Unes 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van concentrar ahir al vespre en la protesta convocada pels CDR a les portes de la prefectura de la Policia Nacional de la Via Laietana de Barcelona per protestar per les actuacions policials durant les mobilitzacions contra la sentència del Suprem. Amb el lema «Us tornarem les vostres pilotes», els CDR van fer una crida a través de les xarxes per participar a la convocatòria. A la zona que envolta la prefectura, els Mossos i la Policia Nacional van preparar un fort dispositiu policial.

Tensió, càrregues i cos a cos

La tensió es va anar desfermant i poc després de les 9 del vespre hi va haver les primeres càrregues dels Mossos d'Esquadra, que també van disparar projectils de foam contra els manifestants, que durant tot el vespre van llançar tota mena d'objectes contra les línies policials. Tot va començar quan furgonetes dels Mossos van sortir des d'un dels laterals de la Via Laietana i agents antiavalots van carregar contra els manifestants que hi havia en una de les zones pròximes a la prefectura de la Policia Nacional.

En un primer moment es van veure escenes de caos al carrer, amb manifestants, policies i furgonetes barrejats sense cap cordó policial definit. Hi va haver enfrontaments directes, cos a cos, entre agents i encaputxats. Grups de policies, fins i tot, van haver de retrocedir, i en altres casos van quedar envoltats i van caure a ter-ra. Finalment, els Mossos van poder ordenar la situació i van començar a avançar Via Laietana amunt. La policia va demanar a la ciutadania que no s'apropés a la zona i va alertar que ningú tampoc no s'acostés als vehicles policials davant la possibilitat que fossin objecte de llançament d'objectes. La Policia Nacional també va ajudar a contenir la situació.

Els manifestants van acabar a la part alta del carrer, cap a plaça Urquinaona, alguns asseguts a ter-ra en forma de protesta, amb línies d'antiavalots al davant i una dotzena de furgonetes darrere dels agents. Altres es van dispersar pels entorns de la plaça Catalu-nya i van començar a cremar contenidors i a fer barricades al mig dels carrers. Els Mossos els intentaven dispersar amb les furgonetes fent voltes a gran velocitat .

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va haver d'atendre diverses persones contusionades, igual que Sanitaris per la República, que ahir al vespre ja va anunciar que havia atès gent ferida pels projectils de foam i per bales de goma. Un agent dels Mossos hauria resultat ferit greu. Almenys tres persones van ser detingudes al mateix lloc dels fets. En tancar edició, hi havia calma tensa al centre de la capital.