El triomf de l'advocat Alberto Fernández, de 60 anys, a les eleccions de diumenge a l'Argentina retorna el peronisme al poder en un moment en què el país viu una greu crisi econòmica i de convulsió a Amèrica Llatina. Amb el 96,99% del vot escrutat, Fernández, del Frente de Todos, es va imposar amb el 48,10% dels sufragis davant del president Mauricio Macri, que va obtenir el 40,36%, xifres que suposen un avantatge de gairebé 8 punts, molt menor del que pronosticaven les enquestes.

Fernández agafarà les regnes del poder el proper 10 de desembre sense necessitat d'una segona volta en haver aconseguit superar el 45% dels vots. Després de conèixer els resultats, Macri va felicitar el president electe i el va convidar a esmorzar a la Casa Rosada per començar un «període de transició ordenada, que porti tran-quil·litat a tots els argentins». Macri, que va confiar fins a l'últim moment a forçar una segona volta en els comicis, va avançar que la seva formació política exercirà una «oposició sana, constructiva i responsable».

En un multitudinari acte, Fernández va afirmar que es reunirà amb el president per parlar de la transició política i va prometre «col·laborar» perquè l'únic que li preocupa és que «els argentins deixin de patir». No obstant això, el nou president també va demanar al Govern de Macri que sigui conscient del que deixa i ajudi a reconstruir el país de «les cendres que han deixat».

Després de conèixer-se els resultats de les eleccions i davant el grau d'incertesa que hi ha als mercats, el Banc Central argentí va anunciar que endurirà les restriccions canviàries i imposarà un nou límit a la compra mensual de dòlars, que serà de 200 per a les transaccions bancàries i de 100 en efectiu.