Uns 80.000 unionistes, segons la Guàrdia Urbana -400.000 segons els organitzadors-, es van manifestar ahir pel centre de Barcelona per dir «prou» al procés independentista, en una mobilització convocada per Societat Civil Catalana (SCC), amb participants arribats d'arreu. La concentració va aplegar, encara que ahir no es van fer la foto plegats, els líders estatals del PP i Ciutadans, Pablo Casado i Albert Rivera, però també destacats membres del PSOE, com José Luis Ábalos i Josep Bor-rell, o el mateix Miquel Iceta, cap del PSC. Vox no hi era convidat, però Ignacio Garriga, el cap a Catalunya, també hi va ser.

La marxa es va desenvolupar sense grans problemes d'ordre, i en les contramanifestacions, com la que va convocar Pícnic per la República a Sants, tampoc hi va haver enfrontaments. Amb el lema «Per la concòrdia, per Catalunya: prou!», la manifestació va concentrar-se al passeig de Gràcia.

En un manifest final llegit en diferents idiomes, els convocants van advertir que la Catalunya constitucionalista «mai més tornarà a ser silenciada, ni podrà ser menyspreada, ni tornada a la foscor: aquesta Catalunya que reclama el seu legítim lloc seguirà reivindicant-se sense descans». I «els carrers són i seran de tots, no de qui intimida per prendre'ls», afegia el text llegit per diferents membres de SCC, que van denunciar els talls de carreteres i vies de tren promoguts pels CDR ahir al matí per dificultar els accessos a Barcelona.

De la seva banda, Sánchez Costa va demanar la dimissió del president de la Generalitat, Quim Torra, i la convocatòria immediata d'eleccions a Catalunya «si no sap o no vol governar per a tots els catalans» o prefereix exercir d'«activista».

«És molt senzill: president, posi les urnes», va afirmar Sánchez Costa, parafrasejant irònicament la presidenta del Parlament empresonada Carme Forcadell.

Abans que la manifestació arranqués, el ministre d'Afers Estrangers en funcions, Josep Bor-rell, va demanar «a tothom que agraeixi als policies nacionals i als mossos d'esquadra la feina que estan duent a terme per mantenir l'ordre» a Barcelona.