El Ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs presentat pel Govern espanyol contra el Pla Estratègic d'Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, fet que suposa la seva suspensió cautelar per almenys cinc mesos en compliment de l'article 161.2 de la Constitució.

El conflicte sobre les competències en matèria exterior plantejat per l'executiu de Pedro Sánchez es va presentar el 18 d'octubre perquè, tot i que s'havia sol·licitat al Govern de Quim Torra que canviés el contingut del Pla, no s'hi van fer modificacions.

El pla estratègic ara suspès es basa en quatre eixos: augmentar la presència al món, l'excel·lència, la influència i el compromís. Segons va afirmar el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, el dia que es va presentar el pla, el seu objectiu és fer de Catalunya "un actor conegut i reconegut, amb més presència i més incidència econòmica, social i cultural" i com a "referent de democràcia, pau i solidaritat". El pla també inclou redactar documents per començar a treballar als cinc continents.

El Consell de Ministres va aprovar presentar el conflicte de competències a l'entendre que el pla "excedeix de l'àmbit d'actuació de la Generalitat", "menyscaba les competències de l'Estat entre altres en relacions internacionals" i "vulnera el principi de lleialtat constitucional en l'exercici de les competències pròpies". Segons el govern espanyol, la Generalitat va posar en marxa el pla en el marc "d'un procés independentista que pretén el desprestigi de la imatge internacional d'Espanya".

La providència dictada aquest dimecres pel TC ordena concretament la suspensió de la vigència i aplicació de l'Acord Gov / 90/2019, de 25 de juny, pel qual es va aprovar el pla d'acció exterior de relacions amb la Unió Europea 2019-2022.

El Govern tindrà ara un termini de 20 dies per presentar al·legacions i els documents que cregui oportuns.