La Fiscalia de Brussel·les decidirà «l'equivalència exacta» dels delictes pels quals es demana extradir l'expresident Carles Puigdemont a Espanya durant el procediment.

En un comunicat, la Fiscalia va recordar que es tracta d'un «procediment que està en marxa» a la Chambre du Conseil i que, per tant, «és massa aviat» per dir si els delictes pels quals el Tribunal Suprem reclama Puigdemont són associables a algun dels que hi ha al codi penal belga.

La defensa de Puigdemont, que va demanar ahir l'ajornament de la vista, que finalment es farà el 16 de desembre, preveu que la Fiscalia de Brussel·les demani l'extradició de Puigdemont per sedició i malversació, com ja va fer l'any 2017. En la primera ordre de detenció emesa per l'Estat espanyol l'any 2017, la Fiscalia belga va proposar equiparar els delictes que s'imputaven a Puigdemont als de coalició de funcionaris i malversació del codi penal belga.

La Comissió Europea recorda que les euroordres són «un procediment purament judicial». Preguntada sobre l'advertència de la vicepresidenta del govern espa-nyol en funcions, Carmen Calvo, a Bèlgica per l'euroordre contra l'expresident Carles Puigdemont, una portaveu de l'executiu europeu assegura a l'ACN que no vol «comentar casos específics» perquè són els jutges de cada país els que han de «valorar cada cas».

Tot i així, subratlla que es tracta d'un mecanisme «purament judicial» en el qual la Comissió «no té cap rol». L'executiu europeu també remarca que «supervisa de prop» el funcionament del sistema d'euroordres i que en publica regularment informes.

L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, creu que l'advertència d'Espanya a Bèlgica per l'euroordre «ajuda molt» en el seu cas. La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, va advertir ahir l'Estat belga que el seu executiu «no entendrà» que no extradeixi Puigdemont a la justícia espanyola i, per tant, si s'arriba a aquest punt, prendrà «decisions». Boye va «agrair» aquestes declaracions de Calvo i va reiterar que estan «molt tranquils» respecte al resultat del procés d'extradició contra Puigdemont a Bèlgica.