Assemblees territorials del Bages, el Moianès i el Solsonès de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han fet públic el seu desacord amb les direccions de JuntsxCat i d'ERC, que han previst sengles actes de campanya electoral, en dos dies separats i de forma individual, al pla de Lledoners. L'ANC considera que aquest espai havia de preservar-se com un punt d'unitat de l'independentisme, un espai, afirmen, «que representi tots els presos tancats i tots els exiliats arran del procés independentista». A Lledoners hi ha empresonats els líders d'ERC i de JuntsxCat i els líders socials del moviment independentista, l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. I ara es compleixen els dos anys de l'empresonament.

Junts per Catalunya ha previst un acte al pla de Lledoners per al dia 1 de novembre a les 7 de la tarda, que acabarà amb el «bona nit» de cada dia a 3/4 de 9 del vespre. Aquest seria l'acte principal del dia de Tots Sants de la formació i s'hi preveu la presència de la cap de llista per Barcelona, Laura Borràs; del president de la Generalitat, Quim Torra; del seu antecessor, Carles Puigdemont (en connexió des de Brussel·les), i de Meritxell Lluís, esposa d'un dels presos, Jordi Turull, que parlarà en nom de tots els familiars. Fonts de JuntsxCat, que asseguren que no volen fer un acte de campanya sinó un record dels polítics i líders socials empresonats, han indicat que també es mostraran imatges dels presos i que hi haurà l'actuació de Quartet Mèlt.

L'endemà, dissabte, ERC convoca un altre acte per recordar «els dos anys d'empresonament», i la formació republicana ha muntat autocars des de diferents indrets del país. ERC anuncia un acte central de campanya per a aquest dissabte amb la intervenció del coordinador nacional d'Esquerra Republicana i vicepresident del Govern, Pere Aragonès; el president del Parlament, Roger Torrent; la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira (exiliada a Suïssa); la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta; el cap de llista al Congrés, Gabriel Rufián; els candidats Carolina Telechea, número 2, i Joan Josep Nuet; i la cap de llista per Girona, Montse Bassa, germana de la que va ser consellera Dolors Bassa. També parlarà la candidata pel Jovent Republicà, Marta Rosique; l'eurodiputada Diana Riba, companya del pres Raül Romeva; l'exconseller de la Generalitat Carles Mundó, l'exdiputat Joan Tardà i el candidat d'EH Bildu al Congrés Jon Iñarritu.

En un comunicat, l'ANC especifica que «no es tracta d'un únic acte de les dues formacions polítiques». «Per tant, no hi ha una acció conjunta pels dos anys d'empresonament», i, a més, «s'utilitza un espai com el pla de Lledoners amb finalitats electorals».

Asseguren que la decisió dels partits «ha provocat la indignació de moltes persones a títol personal, i així també ho han manifestat assemblees territorials». I es queixen, «sobretot», de «l'aprofitament partidista de Lledoners per celebrar-hi actes electorals per al 10-N, i no per fer un acte conjunt davant els dos any de presó».

Sense concretar, l'ANC adverteix que en algunes assemblees s'ha plantejat fer actes de boicot per «verbalitzar» el descontentament. I afirmen que «el pla de Lledoners no és un espai qualsevol, no és la sala d'actes o el poliesportiu de qualsevol poble, és l'espai de trobada de la gent que vol fer partícip el seu escalf a tots els presos polítics empresonats i, per extensió, a les preses polítiques i a les persones exiliades». Per a les assemblees, «l'espai del pla de Lledoners hauria de ser un espai d'unitat i de transversalitat, perquè a pocs metres de distància hi ha empresonats els nostres polítics, els de tots, i els presidents d'Òmnium i l'ANC».

Segons el mateix comunicat, al pla de Lledoners, fins ara, «s'hi havien organitzat per separat (des de diverses formacions polítiques) actes de suport a presos i exiliats», «però no en un format clarament electoral com ara». L'entitat reclama que no es convoquin actes electorals a Lledoners.