L'Assemblea de Càrrecs Electes va ser creada ahir com un organisme que aplega càrrecs sobiranistes al marge de les institucions oficials, i va aprovar un manifest en què rebutja la sentència del procés, exigeix amnistia i diàleg, i treballar per l'autodeterminació. Uns 2.000 electes, entre regidors, alcaldes, diputats i senadors principalment de JxCat, ERC i CUP, van respondre a la crida del Consell per la República de l'expresident Carles Puigdemont i van omplir l'auditori del Palau de Congressos de Barcelona.

L'assemblea és un organisme no oficial que s'ha impulsat des del Consell per la República per respondre a la sentència del procés i seguir el full de ruta sobiranista, sense els condicionants de l'ordenament jurídic que sí que tenen, en canvi, les institucions oficials de Catalunya. Un conclave que va servir per respondre a la sentència del procés i per reprendre el camí sobiranista, després d'unes setmanes de protestes als carrers i la polèmica per l'actuació dels Mossos d'Esquadra, cosa que va dur alguns dels assistents entre el públic a demanar la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch.

El conseller no era al Palau de Congressos, però sí el president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident català, Pere Aragonès; i altres membres del Govern, a més del president del Parlament, Roger Torrent.

A través de videoconferència, Puigdemont va apel·lar a «reprendre la iniciativa» per aconseguir l'objectiu de la república, amb una agenda «pròpia» sobiranista i no la de l'«Estat repressor», sense esperar així la «impossible conjunció astral» que hi hagi un Govern que vulgui negociar. Segons Puigdemont, l'assemblea és una «resposta republicana» alliberada de «servilismes, límits i censures que pretén imposar l'Estat». Puigdemont, que va ser aclamat al crit de «president» per una part del públic, va dir que «l'Estat no dialoga sinó que condemna», i va subratllar que el sobiranisme no aconseguirà els seus objectius si no és pels «nostres mitjans». També l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell va saludar els assistents amb una carta llegida en què va denunciar «un judici polític amb voluntat d'escarment» i va demanar que el moviment independentista «no s'aparti de la no violència».

Els electes van aprovar un manifest de cinc punts que rebutja en primer lloc la sentència del Tribunal Suprem contra els líders del procés. També demana l'amnistia, s'exigeix «la llibertat dels presos i la tornada dels exiliats» i «el cessament de la repressió judicial, política, social, econòmica i policial», i es dona suport a «la mobilització popular i la defensa de la sobirania de les institucions catalanes». En el text, es reclama diàleg a l'Estat «i una taula de negociació que retorni el conflicte a la política», apel·la «a la mediació internacional per aconseguir aquest objectiu», i es compromet a «treballar per l'autodeterminació».

A la part final de la reunió van prendre la paraula desenes d'electes i alguns d'ells -cap de primera línia política- van criticar l'actuació policial dels Mossos d'Esquadra, van demanar dissoldre la Brimo (antiavalots) i van fer una crida a «tallar la Diagonal». En acabar l'acte, en efecte, diverses desenes d'assistents van tallar el trànsit a la Diagonal durant uns deu minuts, aproximadament.

En aquest últim torn de paraules també va intervenir la diputada de la CUP Natàlia Sànchez, que va posar l'accent a demanar que es «doti de contingut» aquesta assemblea i va apostar per la «desobediència civil al carrer, unida a la desobediència institucional».

Entre crits de «llibertat», «independència» i «fora les forces d'ocupació», els assistents van avalar el grup coordinador del nou organisme, integrat per 14 persones entre les quals hi ha l'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabaté (Guanyem), els regidors de Barcelona Elsa Artadi (JxCat) i Jordi Corones (ERC), l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (JxCat), l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo (ERC), i el del Mollerussa, Marc Solsona (JxCat). Dolors Sabaté va demanar que de l'assemblea surtin missatges «molt contundents» construïts des de la pluralitat i la transversalitat de l'independentisme. L'exalcaldessa de Badalona vas subratllar que l'assemblea és un organisme «autofinançat» i va explicar que els 10 euros que ahir va pagar cada assistent es van destinar íntegrament al lloguer del Palau de Congressos.