La Cambra dels Comuns del Regne Unit ja ha aprovat el pla del primer ministre, Boris Johnson, de celebrar eleccions anticipades el proper 12 de desembre per desencallar la crisi política que ha generat el Brexit.

Els diputats van autoritzar la convocatòria electoral amb 438 vots a favor i només 20 en contra, símptoma que el bloqueig parlamentari comença a alleugerir-se després de mesos de paràlisi a Westminster.

Just abans, els diputats havien rebutjar una esmena presentada pels laboristes per celebrar les eleccions el 9 de desembre i que proposava «expandir el dret al vot», de manera que hi puguin participar també els britànics de 16 i 17 anys, així com els ciutadans de la UE que estiguin registrats al Regne Unit.

Un portaveu de Downing Street havia advertit que, si el Parlament aprovava l'esmena laborista, Johnson cancel·laria els plans per celebrar uns nous comicis, en considerar que això suposaria un retard de sis mesos.

El primer ministre ha aconseguit, així, les eleccions anticipades que buscava des de feia mesos, especialment després que el Parlament rebutgés dur a terme una tramitació exprés del nou acord del Brexit negociat per Johnson i la Unió Europea.

La convocatòria electoral va ser possible, principalment, gràcies al suport del Partit Laborista, que lidera Jeremy Corbyn. «Aquestes eleccions són una oportunitat única per a tota una generació de transformar el nostre país», va declarar Corbyn.