31 de octubre de 2019
31.10.2019
Regió7

El programa definitiu del PSOE torna a fer referència al federalisme

Els socialistes refermen l'oposició al dret a decidir i ara no fan cap referència a l'article 155

30.10.2019 | 23:41

El PSOE ha fet públic finalment el programa electoral amb què concorre a les eleccions del 10-N, on apareixen citades les declaracions de Granada i de Barcelona en què els socialistes es comprometien a defensar la plurinacionalitat de l'Estat i defensaven una reforma de la Constitució en clau federalista, tal com constaven també al programa del 28-A.

Al programa, els socialistes refermen la seva oposició al referèndum i ja no rebutgen explícitament el 155, com si que feien a la campanya anterior.

El programa del 28-A assegurava que «ni des del dret a l'autodeterminació ni des d'un estat d'excepció territorial amb caràcter permanent a través de l'article 155 es pot construir el futur».

Ara es limita a dir que en el model «integrador» basat en la «diversitat, igualtat i solidaritat» que defensen «no hi té cabuda un referèndum d'autodeterminació, que el Tribunal Constitucional ha considerat contrari a la Constitució i que des d'una perspectiva política provoca el trencament de la societat», sense fer cap referència al 155.

El PSOE, d'aquesta manera, surt al pas de la polèmica generada dimarts al vespre quan Eldiario.es i la Cadena Ser van publicar un esborrany filtrat de programa que Cristina Narbona i José Luís Ábalos havien enviat als membres de l'Executiva del PSOE. El document no feia referències a les declaracions de Granada i Barcelona.

Ahir al matí, Sánchez va assegurar en una entrevista a Antena 3 que s'havia filtrat un document que encara no estava acabat. «És clar que incorporarem la declaració de Granada i la de Barcelona al text programàtic», va assegurar, així com «altres qüestions que també tenien a veure amb drets civils».

Finalment, en el marc de 300 pàgines, el PSOE incorpora les dues declaracions al punt cinquè del programa, on aposta per una «Espanya forta i cohesionada» estructurada «a partir de la Constitució i dels estatuts d'autonomia», i on es compromet a «millorar la col·laboració institucional amb totes les CA».

En aquest marc, fa referència a Catalunya: «Abordarem el conflicte de convivència a Catalunya impulsant el diàleg entre catalans i també entre el Govern d'Espa-nya i la Generalitat de Catalunya sempre dins del marc de la Constitució i de l'Estatut d'Autonomia».

El text també remarca la necessitat d'un nou model de finançament i que les administracions actuïn amb «lleialtat institucional».

El PSOE aposta per «enfortir» els «instruments i procediments de col·laboració i coordinació» que afavoreixin «les relacions de l'Estat amb les CA», com la Conferència de Presidents, les conferències sectorials i els convenis de col·laboració, a més de la «transformació del Senat».

També es compromet a «clarificar» el repartiment competencial i a promoure la participació de les CA a les actuacions i decisions de l'Estat.

D'altra banda, la Junta Electoral Central (JEC) ha acordat obrir un expedient contra el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per l'entrevista que va oferir a La Sexta des de La Moncloa el 25 d'octubre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit