El Govern d'Espanya ofereix Madrid per acollir la cimera del clima de l'ONU després que Xile hagi anunciat que no podrà organitzar-la per les fortes protestes que hi ha al país. La trobada sobre el canvi climàtic havia de tenir lloc del 2 al 13 de desembre a Santiago de Xile però el president xilè, Sebastián Piñera, va anunciar la cancel·lació de les jornades per les manifestacions contra el seu executiu i els aldarulls de les darreres setmanes.

En un comunicat emès ahir a la tarda, La Moncloa va traslladar «la disposició d'Espanya a col·laborar en tot el que es requereixi, fins i tot acollir la cimera del clima a Madrid». L'Executiu de Pedro Sánchez va remarcar la «importància de garantir» que la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP25) se celebri «amb normalitat».

Al mateix comunicat, La Moncloa explica que la presidenta designada de la COP25, la ministra de Medi Ambient xilena, Carolina Schmidt, ja va comunicar oficialment a l'ONU aquesta proposta.

El bureau de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l'ONU, amb seu a Bonn (Alemanya), decidirà formalment la setmana que ve, previsiblement dilluns, la ciutat a la qual es trasllada la 25a Cimera del Clima que es preveia celebrar a Santiago de Xile del 2 al 13 de desembre, segons fonts de l'Executiu.

La secretària executiva de la Convenció de Canvi Climàtic, Patricia Espinosa, va confirmar el «generós oferiment» d'Espanya per acollir la cita multilateral després de la renúncia de Xile. Així, Espinosa va manifestar que confia que el Bureau de la COP25 pugui «considerar aquesta proposta de solució tan aviat com sigui possible». «És encoratjador veure els països treballant junts en l'esperit del multilateralisme per enfrontar el canvi climàtic, el major repte a què s'enfronta aquesta generació i les generacions futures», va concloure.

Termini de 90 dies

No obstant això, si no s'aconsegueix trobar una drecera, d'acord amb el reglament actual de la Convenció relatiu a la convocatòria de Cimeres, es necessita un termini de 90 dies per comunicar a les parts la data i, a continuació, esperar tres mesos per organitzar una Conferència de les parts, segons van informar a Europa Press fonts coneixedores del procés internacional.

Això suposa que la COP25 del 2019 podria traslladar-se, a més de ciutat, fins a una nova data, ja a la primavera del 2020.

Sobre això, el portaveu d'Ecologistes en Acció, Javier Andaluz, va manifestar a Europa Press que l'ONG és «pessimista» respecte a la celebració de la COP25 perquè a més d'aquestes incerteses no veuen que s'estigui concretant «una ruta de compromisos ambiciosa» que permeti complir les obligacions adoptades en l'acord de París per limitar l'escalfament global a 2ºC o 1,5ºC.