El conseller d'Interior, Miquel Buch, va sortir al pas de les veus que li demanen la dimissió per la gestió dels aldarulls postsentència de l'1-O afirmant que el «problema» no és ell, sinó que «no s'ha donat un projecte polític per a després de les sentències, que era un compromís que tenien els partits independentistes».

Això, va afirmar Buch en una entrevista a El Punt Avui, ha generat «frustració», per la qual cosa, al seu parer, «tothom ha de revisar si ha pensat més en el 10-N que a donar resposta a unes sentències que han estat molt dures». Buch admet que ha valorat «totes les possibilitats», però afirma que ha arribat a la conclusió que «abandonar el vaixell en un moment com aquest seria una gran irresponsabilitat».

Al llarg de l'entrevista, Buch defensa el model policial dels Mossos d'Esquadra i el fet que s'hagi anunciat una revisió interna d'una quinzena d'actuacions, de moment. I ho contraposa a la posició del Govern espanyol, expressada en boca del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha considerat que no hi havia motiu per analitzar l'actuació de la Policia Nacional.

«Aquí és on es veuen els dos models. Quan es diu que el poble català i el poble espanyol són diferents ens basem en una sèrie de conceptes i realitats, i avui s'ha mostrat la realitat entre el concepte d'un model policial i l'altre. Nosaltres anunciem que per ser millors ens farem una autoauditoria i l'altra cara de la moneda és que no cal fer cap revisió», va lamentar.

En tot cas, també va advertir que els aparells de l'Estat estan guanyant el «relat» del que passa a Catalunya, quan ho situen en una qüestió de seguretat ciutadana. «No és un problema d'ordre públic, sinó de sentències», va reflexionar. «Parlem d'ordre públic i deixem de parlar d'urnes», quan, al seu parer, els aldarulls els causa «una absoluta minoria».

Una de les actuacions més polèmiques durant els aldarulls ha estat l'ús de pilotes de goma que ha fet la Policia Nacional, en teoria prohibides pel Parlament de Catalunya al territori català. En aquest aspecte, Buch va alinear-se amb les tesis del Govern espa-nyol, tot recordant que el Parlament «no ha prohibit l'ús de pilotes de goma».

Segons va explicar, el Parlament va fer una «recomanació» als Mossos, «però no va prohibir les pilotes de goma a altres cossos policials que actuessin a Catalu-nya». Després d'això, els Mossos es van adaptar al que va dir la cambra catalana, «i els altres cossos no, perquè no tenen obligació de fer-ho».

També va sortir al pas de les crítiques sobre la utilització de la tècnica coneguda com el carrusel, en què s'utilitzen les furgonetes policials per dispersar manifestants. Buch va assegurar que la pràctica està en desús, i que la que s'ha dut a terme aquests dies «no s'ha practicat com es practicava antigament».

D'altra banda, el conseller d'Interior va afirmar que es va sentir «sorprès» per les declaracions de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, segons les quals els aldarulls dels darrers dies posen el moviment independentista en el mapa mediàtic.

«En cap cas va fer esment als centenars de policies que van garantir que les seves marxes es produïssin amb normalitat», va afirmar, amb referència a les anomenades Marxes per la Llibertat, que durant tres dies van recórrer diferents indrets del país per acabar en una manifestació multitudinària a Barcelona de rebuig a la sentència de l'1-O.

Arxivament de la causa

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va confirmar ahir l'arxivament de la causa contra el conseller d'Interior, Miquel Buch, per la seva actuació com a alcalde de Premià de Mar l'1-O.

El jutge instructor ja havia decidit arxivar la querella que havia presentat la fiscalia pels delictes de desobediència i prevaricació per suposadament haver cedit locals per a la celebració del referèndum. La fiscalia, però, hi va presentar recurs d'apel·lació i es va centrar en l'actuació de Buch com a president de l'ACM.