Madrid acollirà la propera cimera del clima (COP25), un esdeveniment que pot reunir fins a 25.000 persones i que suposa un repte logístic que s'ha de resoldre en quatre setmanes: són necessaris dos espais propers entre ells per acollir-hi les negociacions i esdeveniments alternatius, suficients places hoteleres i transport públic. Espanya es va oferir dijous a acollir entre el 2 i el 13 de desembre la COP25 després de la renúncia de Xile per la seva situació interna i, des de l'inici, totes les mirades van apuntar a Madrid. Ahir, la secretaria de l'ONU sobre Canvi Climàtic, amb seu a Bonn, va anunciar la seva decisió: la propera cimera del clima se celebrarà a la capital.

Després d'aquesta decisió, el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va afirmar al seu compte de Twitter que Espanya treballa «des d'ara mateix» per garantir el desenvolupament de la COP25. Es tracta d'una notícia «excel·lent», va assenyalar Sán-chez, que va recordar que el seu Govern manté «el seu ferm compromís per un progrés durador i una transició ecològica justa».

D'altra banda, la ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, va agrair a la seva homòloga xilena, Carolina Schmidt, «la confiança» dipositada en Espanya per celebrar-hi la cimera, i va afegir que suposa «un privilegi» donar suport a l'acció global contra el canvi climàtic.

La Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre canvi climàtic és l'òrgan en el qual es reuneixen els 195 països signants de la convenció que el 1994 va reconèixer el canvi climàtic per adoptar decisions sobre el clima.

Normalment les cimeres es preparen durant dos anys i, de fet, ja se sap la ciutat que acollirà la COP26, Glasgow. Xile va assumir la presidència de l'actual -que segueix mantenint- i la seva organització després de la renúncia del Brasil amb l'arribada del Govern de Jair Bolsonaro. Per a la seva preparació ha tingut aproximadament un any.

Ara, Madrid haurà de preparar en quatre setmanes tota la logística d'un esdeveniment que atrau milers d'experts i periodistes i per al qual, a més d'un aeroport internacional amb elevat trànsit aeri, són imprescindibles places hoteleres disponibles i garantir el transport públic -que per a una part dels participants de la cimera sempre és gratuït. A més, cal buscar un gran recinte i dissenyar un dispositiu de seguretat específic.

Si bé aquestes cimeres tenen una setmana forta, representants de les delegacions solen estar fins a tres setmanes a la ciutat que acull l'esdeveniment, per al qual aconseguir el recinte adequat és un dels objectius prioritaris. I és que es necessita un recinte amb dos espais, un que estarà controlat per les Nacions Unides i que acolliria, entre d'altres, les delegacions i les negociacions de gairebé 200 països, i un altre per a «esdeveniments paral·lels», com la presentació d'informes científics o actes de les ONG.

El recinte firal Ifema a Madrid és un dels espais que podria acollir aquesta reunió, ja que allà s'hi han celebrat congressos amb fins a 50.000 participants.

Quant als hotels, el president de l'Associació Empresarial Hotelera de Madrid (Aehm), Gabriel García, va reconèixer, abans de saber-se la decisió definitiva de l'ONU, les «ganes» del seu sector per acollir una cimera com la del clima. Segons ell, Madrid té «molts punts forts, com la seguretat» i «l'abundant oferta d'allotjament».