Santi Vila no genera indiferència a Catalunya ni al Suprem, que va acollir la seva teoria gràfica dels fets per descartar la rebel·lió. La vigília que faci dos anys de la seva entrada a la presó, per un sol dia, carrega contra l'ànima «d'agitador» de Torra però no eximeix Sánchez de parlar amb ell.

En una entrevista a Efe, l'exconseller d'Empresa confessa que s'esperava una sentència dura però no tant perquè «penes de 13 anys per fets que finalment són descrits com un somni... doncs resulta paradoxal justificar-ho». En el seu cas, va ser condemnat a una multa de 60.000 euros i a 20 mesos d'inhabilitació, cosa que tampoc s'esperava, encara que en el seu cas és per a bé. Evita la presó.

Paradoxalment, una part de la sentència que condemna els seus excompanys està construïda sobre el seu relat: «Tibem la corda i al final se'ns va escapar de les mans i així hem hagut d'assumir les conseqüències», encara que uns més que altres.

I posa com a exemple la resposta de l'Executiu a les lleis de desconnexió, cos doctrinal del referèndum de l'1-O. «Quan s'aproven les tristes lleis, el Govern de Rajoy no pren la decisió d'aplicar el 155; això vol dir que entre els dos governs existia la intuïció que potser in extremis seríem capaços d'evitar el xoc», diu Vila, que sempre recorda que ell va treballar, per ordre del seu «amic» Carles Puigdemont, per no descarrilar.

De l'actual inquilí al Palau de la Generalitat no espera cap encàrrec. Al contrari que amb Artur Mas o Puigdemont, personalment el considera un «gran desconegut», tot i que no empatitza amb ell.