Mobilitzat per la sentència del procés i els enfrontaments al car-rer, l'independentisme està en condicions d'aconseguir més de la meitat dels 48 diputats en lliça a Catalunya per primera vegada en unes generals, i de sobrepassar també la barrera del 40% dels vots en una cita amb les urnes en altre temps refractària per als sobiranistes. Al capdavant de les files independentistes s'aferma ERC, que, amb la seva aposta per les vies pragmàtiques, recaptaria el 23,2% dels sufragis i 14-15 escons (ara en té 15), i revalidadria el triomf de l'abril passat.

Les altres dues forces independentistes, JxCat i la CUP, amb missatges més coincidents del que s'hauria pogut preveure, lliuren una dura batalla. Els anticapitalistes han arrabassat set dècimes als neoconvergentes en l'última setmana i la diferència ja és de només dues dècimes a favor de la candidatura de Laura Bor-ràs. La CUP es quedaria amb el 14,7% dels votants d'ERC i el 10,7% dels de JxCat, que també regalaria un altre 8,5% a ERC. El percentatge de vot independentista se situaria en el 42,6%, i obtindria entre 23 i 26 dels 48 escons.

El PSC, d'altra banda, es consolida en la segona posició i, després de sumar tres dècimes en els últims dies, aconseguiria el 20,8% de les paperetes i 11-12 parlamentaris (ara en té 12). Els comuns milloren una dècima i es quedarien amb 6-7 diputats (avui en tenen 7).

Les dretes segueixen amb la seva lluita particular per evitar el fanalet vermell a Catalunya, posició que podria ocupar Ciutadans, la desfeta dels quals el deixaria amb 1-2 escons dels 5 que té ara. Vox, que atrauria un de cada 10 votants del PP i de Cs, ja és a només dues dècimes d'atrapar el PP.