Centenars de persones s'han concentrat aquest dilluns al vespre davant del Palau de Congressos de Barcelona per protestar contra la presència del rei Felip VI a la capital catalana, on ha presidit la gala dels Premis Fundació Princesa de Girona. Una protesta que ha arrencat a les 4 de la tarda i ha obligat a tallar la Diagonal, i en la qual s'han cremat fotos del monarca i banderes espanyoles -també alguna franquista- per part d'una desena de manifestants. Mentre, a dins de l'auditori, la família reial han estat ovacionada en més d'una ocasió pels 1.500 convidats, les més destacades: en la seva entrada i després del discurs en català de la princesa Elionor.

Un fort desplegament policial ha blindat tot l'entorn del Palau de Congressos. Durant les protestes s'ha viscut alguna escena de tensió entre concentrats i persones que volien assistir a la cerimònia. Per exemple, el líder del PP a l'Ajuntament, Josep Bou, s'ha encarat amb alguns dels manifestants, i l'expresident de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch ha hagut de recular per intentar accedir al Palau de Congressos per un altre punt davant la presència de persones que no el deixaven passar.

La policia ha tallat l'avinguda Diagonal ja poc abans de les quatre de la tarda, quan hi havia uns 40 manifestants. A més, també s'ha tallat la B-23 i la sortida 11 de la Ronda de Dalt. Els manifestants, convocats per col·lectius independentistes com els CDR, la CUP o l'ANC, fan soroll amb xiulets i cassoles, i criden proclames com 'Fora el Borbó', 'Catalunya antifeixista' o '1 d'octubre, ni oblit ni perdó'. Entre les pancartes que porten, n'hi ha amb la cara de Felip VI i el símbol de la corona del revés i tatxat.

Un ampli espai de seguretat entorn del Palau de Congressos

La policia ha blindat l'accés principal al recinte des d'uns 300 metres de distància. Molts dels assistents a la cerimònia han entrat per altres punts com l'avinguda Gregori Marañón, a través del Reial Club de Polo.

{C}

Centenars de persones protesten per la presència del rei davant el Palau de Congressos

Centenars de persones protesten per la presència del rei davant el Palau de Congressos

Entre els concentrats ha circulat aquesta informació, i molts s'han desplaçat des de la Diagonal fins a aquest punt. Quan hi ha arribat s'ha viscut algun moment de tensió amb els Mossos d'Esquadra, que custodiaven la porta, sense que anés a més. Finalment s'ha acabat tancant aquest accés.

També hi ha hagut concentracions de persones a dos punts més per on es pot accedir al Palau de Congressos, amb alguna altra escena d'increpació a assistents a la cerimònia, i per on ara esperen que surtin un cop acabi l'entrega de premis. D'altra banda, des del Reial Club de Polo s'ha recomanat als socis que aquest dilluns a la tarda no acudeixin a l'entitat per les "dificultats" als accessos "a causa de les manifestacions".

La concentració ha comptat amb el suport dels partits independentistes CUP, ERC i JxCat i amb la presència d'alguns dels seus dirigents.

Escalf per al monarca dins de l'auditori i ovació per a Elionor

Mentre a fora era xiulat, a dins de la gala el rei Felip Vi ha estat rebut amb una ovació quan ha entrat. Els assistents -uns 1.500 segons l'aforament de l'auditori, que s'ha omplert per l'ocasió- s'han posat dempeus i s'han escoltat alguns crits de 'Visca el Rei'. Felip VI, acompanyat de la reina Letícia, la princesa Elionor i la infanta Sofia, ja s'havia assegut i s'ha tornat a aixecar per rebre l'aplaudiment del públic.

{C}

Felip VI és ovacionat en la seva entrada a l'auditori

Felip VI és ovacionat en la seva entrada a l'auditori

La princesa d'Astúries i de Girona també s'ha endut una ovació, un cop acabat el seu discurs a Catalunya, fet en castellà i en català. Elionor ha subratllat que aquesta terra sempre ocuparà "un lloc especial" al seu cor i que els seus pares, els reis, sempre li han parlat a ella i a la seva germana de Girona i de Catalunya "amb veritable afecte". "Gràcies a ells sabem moltes coses de la història i la cultura catalanes", ha dit Elionor de Borbó en català dalt de l'escenari del Palau de Congressos de Catalunya, que li ha dedicat una forta ovació.

L'hereva de la corona ha iniciat aquest dilluns la seva primera visita oficial a Catalunya, amb motiu del desè aniversari dels premis de la Fundació Princesa de Girona i, com ja va fer a l'octubre en el lliurament dels premis Princesa d'Astúries, ha pronunciat unes paraules durant la cerimònia, primer en castellà i a continuació en català.

Com Princesa de Girona, ha dit, vol "honrar la fundació com es mereix i portar amb orgull el seu nom per tot Catalunya, per la resta d'Espanya i arreu del món", perquè "tothom sàpiga que ocupar-se dels joves, de la seva formació, que tinguin més oportunitats, és contribuir a un futur millor per a tots".

"A Catalunya no hi tenen "cabuda ni la violència ni la intolerància"

El rei Felip VI ha avisat aquest dilluns, en el lliurament dels Premis Fundació Princesa de Girona, que a Catalunya "no poden tenir cabuda ni la violència, ni la intolerància ni el menyspreu als drets i les llibertats dels altres"; una afirmació que ha arrancat l'aplaudiment del públic assistent a la cerimònia, a Barcelona. El Rei ha reivindicat una Catalunya "orgullosa dels seus signes d'identitat, plural i integradora, constructiva i solidària amb el progrés en general" que va ser "inspiradora per a la resta d'Espanya", que fa més de 40 anys va decidir "retrobar-se per conviure junts i en llibertat sota principis democràtics". En aquesta part del discurs en català, el monarca també ha parlat d'"un món en què els nostres joves no poden viure aïllats, reclosos en fronteres impermeables".

Abans d'entrar a l'auditori, Felip VI i la família reial han posat en un 'photocall' juntament amb la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo; el president del Senat, Manuel Cruz; la delegada a Catalunya, Teresa Cunillera; el president de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), Francisco Belil, i la directora general de l'organització, Mònica Margarit. Per part de l'Ajuntament de Barcelona, hi assisteix el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, mentre que no consta cap representant del Govern.