Entitats empresarials de diversos àmbits econòmics de Barcelona van fer palesa ahir la seva preocupació per l'actual situació que es viu a la capital catalana, «amb la cronificació de protestes diàries als seus carrers» arran de la sentència del Tribunal Suprem als líders del procés independentista.

Per a aquestes entitats, entre les quals hi ha el Gremi d'Hotels de Barcelona, Barcelona Oberta, el Gremi de Restauració de Barcelona, Comertia i Apartur, aquesta situació «malmet greument la imatge, la reputació i la confiança de la ciutat de Barcelona» i creuen que, en cas de no reconduir-se, «aquesta circumstància comportarà una important afectació econòmica sobre les empreses de la capital catalana, amb les derivades negatives que aquest fet pot comportar en diversos aspectes, com ara l'àmbit laboral».

Així mateix, alerten de les afectacions «sobre la pròpia societat», perquè consideren que suposarà un fre a l'arribada d'inversions i talent a la ciutat i, per tant, a la creació d'oportunitats de desenvolupament i dinamisme.

Aquestes entitats van reclamar a les administracions competents que mostrin una actitud i una voluntat decidida i ferma per tractar de tranquil·litzar aquesta situació als carrers, i que treballin per reconduir el debat al marc estrictament polític, «un fet que hauria de servir per enviar un missatge clar de tranquil·litat i estabilitat a tots els nivells: local, nacional i internacional».

D'altra banda, el ministre d'Exteriors en funcions d'Espanya, Josep Borrell, considera «enorme» la violència registrada a Catalunya després de conèixer-se la sentència del procés i sosté que la catalana «és una societat profundament dividida».

«No hi ha hagut una mica de violència, hi ha hagut una violència enorme. I el major nombre de ferits han estat policies, és una cosa molt greu», va assegurar ahir el cap de la diplomàcia espanyola en una entrevista a la televisió pública francesa France 24.

Per la seva banda, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, va demanar al president de la Generalitat, Quim Torra, que s'eviti la «violència radical» a Catalunya.

En el marc d'un esmorzar informatiu a Fòrum Europa de Madrid, Narbona va recordar a Torra que té la responsabilitat de garantir la seguretat de totes les persones que seran aquests dies a Catalunya.

«Que d'una vegada per totes eviti la radicalització de la violència als carrers de Catalunya i garanteixi la violència», va afegir.

D'altra banda, la presidenta del PSOE va donar les gràcies a les forces de seguretat que «s'estan jugant la vida» a Catalunya.

Narbona va assegurar que els socialistes no estan compromesos a aixecar noves barreres ni fronteres entre territoris. I en aquest sentit, va citar el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, per dir que les fronteres són «cicatrius que ha deixat la història» per guer-res i morts. «No volem cicatrius en el nostre territori i tampoc a la nostra societat», va concloure.