El rei Felip VI ha avisat aquest dilluns, en el lliurament dels Premis Fundació Princesa de Girona, que a Catalunya "no poden tenir cabuda ni la violència, ni la intolerància ni el menyspreu als drets i les llibertats dels altres"; una afirmació que ha arrancat l'aplaudiment del públic assistent a la cerimònia, a Barcelona. El Rei ha reivindicat una Catalunya "orgullosa dels seus signes d'identitat, plural i integradora, constructiva i solidària amb el progrés en general" que va ser "inspiradora per a la resta d'Espanya", que fa més de 40 anys va decidir "retrobar-se per conviure junts i en llibertat sota principis democràtics". En aquesta part del discurs en català, el monarca també ha parlat d'"un món en què els nostres joves no poden viure aïllats, reclosos en fronteres impermeables".

En la seva arribada, el monarca ha estat rebut amb una ovació per part del públic assistent al lliurament dels Premis Fundació Princesa de Girona. Els assistents -uns 1.500 segons l'aforament de l'auditori, que s'ha omplert per l'ocasió- s'han posat dempeus i s'han escoltat alguns crits de 'Visca el Rei'. Felip VI, acompanyat de la reina Letícia, la princesa Elionor i la infanta Sofia, ja s'havia assegut i s'ha tornat a aixecar per rebre l'aplaudiment del públic. Aquest dilluns a la tarda, centenars de persones s'han mobilitzat per la visita del rei a Barcelona seguint la convocatòria dels CDR, a l'avinguda de la Diagonal, prop del Palau de Congressos, que es troba blindat.

Abans d'entrar a l'auditori, Felip VI i la família reial han posat en un 'photocall' juntament amb la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo; el president del Senat, Manuel Cruz; la delegada a Catalunya, Teresa Cunillera; el president de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), Francisco Belil, i la directora general de l'organització, Mònica Margarit. Per part de l'Ajuntament de Barcelona, hi assisteix el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, mentre que no consta cap representant del Govern.