Més de 305.000 persones demanen la modificació dels delictes sexuals en el Codi Penal a través d'una iniciativa que ha estat rellançada a Change.org arran de la publicació de la sentència del cas que arreu de l'Estat s'està coneixent com la Manada de Manresa, que condemna a cinc homes acusats per un delicte d'abús sexual, i no per agressió.

Després de conèixer-se la sentència del cas manresà i rellançar la iniciativa, les firmes de suport s'han incrementat de manera notable.

Així, des de dijous de la setmana passada, quan es va publicar la decisió judicial, fins a aquest dilluns, la petició ha sumat més de 135.800 noves firmes, segons van informar a Europa Press fonts de Change.org.

La víctima dels fets del cas de l'antiga fàbrica Vinyes és una jove que va denunciar haver patit una violació múltiple el 29 d'octubre del 2016, quan tenia 14 anys, després d'haver begut alcohol i consumit tòxics i es trobava en estat d'inconsciència. Segons el tribunal, es tracta d'un delicte d'abús sexual en quedar demostrat que la víctima estava inconscient i no podia «acceptar o oposar-se a les relacions sexuals». El tribunal ha condemnat a dos dels processats a 12 anys de presó per abús sexual continuat i a tres més a 10 anys de presó per abús sexual. Els altres dos processats han estat absolts. Un estava acusat, per part de la fiscalia i l'acusació particular, per un delicte d'agressió sexual i un altre d'amenaces, i l'altre processat va anar a judici per no haver complert amb el deure d'impedir un delicte, segons les acusacions.

Segons s'estableix actualment en el Codi Penal, el delicte d'abús sexual consisteix en accedir al cos d'una altra persona sense el seu consentiment i sense violència física, mentre que el d'agressió sexual es tracta d'accedir al cos de l'altra persona per a una activitat explícitament sexual, sense tenir consentiment de la víctima i mitjançant la violència.

Aquesta iniciativa es va llançar a Change.org fa dos anys amb motiu de la polèmica sentència de la Manada dels Sanfermines i fins ara té més de 305.000 signatures en total, gairebé la meitat de les quals han estat recollides durant els últims quatre dies.

«Ha tornat a passar. A la Manada de Manresa els han condemnat per abús sexual i no per violació múltiple», comença el text de la iniciativa, en la qual se subratlla que això «ja va succeir en el seu moment amb la Manada de Pamplona».

Tal com exposa l'autora d'aquesta petició, «en el Codi Penal espanyol hi ha una absència de reconeixement legal a les relacions sexuals sense consentiment». Segons sosté l'autora, que cita el Conveni d'Istanbul, «una relació sexual sense consentiment vàlid és una violació». «No hi ha res més», prossegueix el text de la petició.