Alerta Solidària ha presentat una querella contra els vuit policies que van participar en la detenció d'un jove de 16 anys de Sant Cugat del Vallès, el 18 d'octubre, en la protesta a Via Laietana. La demanda s'ha interposat per un delicte contra les garanties constitucionals, un de lesions lleus, un contra la integritat moral, i un de tortures. Els advocats del col·lectiu ho han explicat en una roda de premsa en què també ha participat l'afectat, que està acusat d'atemptat a l'autoritat i desordres públics. Una familiar ha llegit una carta escrita pel noi, en què apunta que els policies se li van tirar a sobre quan estava guardant un paquet de clínex a la motxilla i diu que el van insultar, colpejar i humiliar.

Alerta Solidària considera que durant el procés de detenció del jove, que es diu Guillem, i el temps que va passar sota la tutela de la policia espanyola es va produir una vulneració de drets "directa i flagrant".

L'advocada del col·lectiu, Norma Pedemonte, ha explicat que gràcies a les imatges difoses han pogut identificar vuit agents que van participar en l'arrest del noi i han interposat la demanda per un delicte contra les garanties constitucionals, un de lesions lleus, un contra la integritat i un de tortures.

A banda, ha afirmat que han requerit a TV3 i BTV que aportin les imatges dels fets que van enregistrar i ha remarcat que no descarten que amb aquests visionats es pugui identificar algun policia més. "Hem posat la querella en un dels jutjats de guàrdia però ara hem d'esperar perquè s'haurà de remetre al que estava de guàrdia en el moment dels fets", ha detallat Pedemonte.

Per la seva banda, Xavier Pellicer, portaveu d'Alerta Solidària, ha recordat que el Guillem, igual que d'altres joves detinguts en els darrers dies, està acusat d'un delicte d'atemptat a l'autoritat i un de desordre públics. Així mateix, ha assenyalat que se li ha aplicat una mesura cautelar que l'impedeix apropar-se a menys de 200 metres de la prefectura de Via Laietana.

Pellicer adverteix que arran de les protestes i les actuacions policials de les darreres setmanes, hi ha 24 persones empresonades a CatalunyaA més, ha apuntat que sis més que inicialment havien entrat a presó, han quedat en llibertat. Entre aquestes hi ha la Xènia, la Paula, el David i l'Álvaro. Els dos restants prefereixen mantenir l'anonimat.

"La violència i la brutalitat de la policia no ha estat cosa d'uns agents determinats, la policia espanyola i els Mossos han actuat de forma premeditada", ha lamentat Pellicer, que ha tornat a exigir la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, o la seva expulsió del Govern. També ha demanat als governs espanyol i català, que "rectifiquin" i "assumeixin les responsabilitats pertinents".

"Guardava un paquet de clínex"

Tot i que no ha volgut fer declaracions, el Guillem ha escrit una carta que ha llegit una amiga de la família. En el text el jove ha relatat com va viure la detenció i ha assegurat que estava guardant a la seva motxilla un paquet de clínex quan vuit o nou agents de la policia espanyola van tirar-se-li a sobre. "Només recordo cops, dolor, ràbia i molta por", ha apuntat el jove, que diu que li feien mal els canells i els braços quan el van emmanillar. "Se'm van emportar a dins de la comissaria entre insults, com si fos un terrorista", ha afirmat.

A l'interior de la prefectura, ha detallat, li van "pegar" i el van "humiliar" fent-lo posar a terra de genolls. Després el van traslladar a l'edifici que el cos té a La Verneda, on va passar els tràmits habituals d'una detenció i posteriorment el van dur a un CAP on li van fer una revisió mèdica. "En tot moment vaig tenir les mans emmanillades i només em van donar unes galetes per menjar", recorda. Finalment, el van dur a un calabós a la Ciutat de la Justícia.

El pare del Guillem, Miquel Àngel Padilla, ha explicat que la policia els hi va trucar a les vuit del vespre per informar-los sobre la detenció del seu fill. Padilla assegura que en un primer moment el van renyar: "Alguna cosa deus haver fet!", li van dir quan van parlar amb ell per telèfon. Després, en veure les imatges i sentir l'explicació del jove, van adonar-se de l'error. Per aquest motiu, el pare del noi li ha demanat disculpes durant la roda de premsa que s'ha dut a terme a Sant Cugat. Padilla considera que van tenir "sort" perquè hi havia imatges del moment de la detenció i això, afirma, va ajudar que el Guillem quedés en llibertat 24 hores després de ser detingut.

"En un país democràtic la policia no humilia ni fa mofa d'un noi de 16 anys", lamenta Padilla, que diu que "no aconseguiran el que volen", que des del seu punt de vista és silenciar la lluita per la independència. "Diem ben fort: no us tenim por", ha etzibat.