El cap de llista d'ERC a les eleccions espanyoles, Gabriel Rufián, va assegurar ahir que amb l'actual president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, «no s'hi pot parlar» perquè es troba «fort» i l'únic que fa és «amenaçar» l'independentisme. Durant una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies, Rufián va apostar perquè l'independentisme guanyi a Catalunya el 10-N i enviï un missatge al món després que s'hagi condemnat els presos de l'1-O. «Sentenciem com ells van sentenciar. És crucial», va reclamar.

El republicà va afirmar que cal «ser forts» per obligar el PSOE a seure a la taula de diàleg i que Sánchez «torni al sentit comú» i s'acabin el «bloqueig» i «l'antipolítica».

Al llarg de la roda de premsa a l'ACN Rufián va evitar desvelar la posició d'ERC davant una eventual investidura de Sánchez i va defensar que amb l'actual PSOE no es pot «parlar, negociar o dialogar». El republicà va explicar que l'independentisme va fer un «enorme gest de generositat» durant les investidures del juliol i setembre i que van ajudar a «desemmascarar» el PSOE.

Per això, Rufián va insistir que estar a favor de Catalunya és dir «no a Sánchez» i, alhora, va defensar el compromís d'ERC amb la «paraula i el diàleg».

Això sí, va sentenciar el final de l'època en què en la política es parla amb un llenguatge a partir de la «testosterona» i va dir que els vots d'ERC «mai són a canvi de res». «Fer política mai no és un fracàs», va afirmar.

Rufián va tornar a posar damunt la taula la proposta d'amnistia per als líders polítics empresonats per l'1-O i l'exercici del dret a l'autodeterminació.

El cap de llista d'ERC va avisar que la coalició PSOE, PP i Cs «està feta» i que «res no serà gratuït». «Si Casado o Rivera fan president Sánchez això tindrà un cost», va avisar. «Si algú al país, tingui la bandera que tingui, pensa que el conflicte polític no es resol amb repressió, que tingui molt clar que això passa per derrotar el PSOE», va manifestar.