Una vintena d'agrupacions de juristes han criticat públicament «l'equidistància» dels col·legis professionals de l'advocacia «davant de la repressió de l'Estat». El manifest denuncia «el silenci i l'actitud tèbia» dels col·legis i del Consell de l'Advocacia de Catalunya «davant d'atemptats tant greus als drets fonamentals».

El manifest censura la intervenció del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, en l'obertura de l'any judicial militar, quan va dir que els independentistes estan «encegats per la irracionalitat». El representant de la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunyna, Jordi Domingo va recordar que els col·legis professionals, durant l'època franquista, «eren el referent social a què tothom s'adreçava per saber com actuar davant de la repressió», mentre que ara «han esdevingut autèntiques gestores que els importa un rave la vulneració de drets fonamentals».

El manifest l'han subscrit la sectorial de juristes de l'Assemblea Nacional Catalana, la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya, Drets, Juristes pels Drets Humans del Maresme, Advocats Voluntaris del Bages, Advocats Voluntaris 1 d'Octubre, Advocats d'Osona per la Defensa dels Drets Humans, Advocacia per la Democràcia, l'Associació Atenes, Juristes per les Llibertats, Més Drets Humans, Querellants per la República, Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, Voluntaris Dret Defensa de Girona, Compromesos, Juristes per la República, i Democràcia i Justícia per Catalunya.