Xavier Puigdemont, pare de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, va morir ahir als 91 anys, segons va anunciar el seu fill al compte de Twitter. «Fa poca estona ens ha deixat el pare. La meva mare, les meves germanes i els meus germans el recordarem sempre com un home de bondat immensa i fidelitat als valors del cristianisme de base. Descansi en pau», va escriure.

Ràpidament, les xarxes socials van reaccionar i es van multiplicar les mostres de condol, entre les quals la del president de la Generalitat, Quim Torra, el qual va assegurar que «la tristesa de la mort del pare es fa més profunda per la injustícia de l'exili i la distància forçada». «T'acompanyem en el sentiment amb l'abraçada de tot un poble que us estima. Descansi en pau», acabava el missatge de Quim Torra. També el president del Parlament, Roger Torrent, que va escriure: «Una forta abraçada i tot l'escalf, president, us acompanyo en el sentiment a tota la família».

Pena i ràbia

La candidata al Congrés per JxCat, Laura Borràs, relatava que havien parlat per telèfon i apuntava que «aquesta mort comporta la pena però també la ràbia que no hagueu pogut estar junts, que un fill no pugui acompanyar el seu pare i ni un pare estar amb el seu fill en el darrer comiat». El candidat d'ERC, Gabriel Rufián, piulava un senzill: «Tot l'escalf. Una abraçada, president.» Va haver-hi multitud de missatges més, inclosos el de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, entre d'altres.

Xavier Puigdemont va ser pastisser com el seu pare. Casat amb Núria Casamajó, van tenir vuit fills (Carles va ser el segon). La pastisseria dels Puigdemont, molt popular a Amer i als pobles propers, es troba situada al carrer Sant Miquel. Coneguda popularment com Can Crous, entre les seves especialitats hi ha els capricis i els torrons. Xavier Puigdemont va treballar-hi fins gairebé el dia de la seva mort. Els darrers mesos, però, el seu estat de salut es va deteriorar i va ser hospitalitzat el mes de setembre per ser intervingut quirúrgicament.

Fa uns dies, el mateix Puigdemont confessava al diari britànic The Times que difícilment tornaria a veure vius els seus pares, ja que la seva avançada edat els impedia viatjar.

Precisament, ahir al vespre estava previst que Carles Puigdemont comparegués per videoconferència des de Brussel·les en un míting de JxCat a l'Auditori Palau de Congressos de la ciutat on va ser alcalde, Girona, però finalment no ho va fer.

Un home de rutines

Xavier Puigdemont era un home de rutines. Un home que, a pesar de les notícies que podien pertorbar-lo provinents del Palau de la Generalitat -quan el seu fill Carles era el president de la Generalitat- o des de Waterloo -els darrers temps- intentava seguir el seu dia a dia. Així va ser l'endemà de conèixer que Carles Puigdemont seria el substitut d'Artur Mas al Govern català (10-1-2016). Aquell diumenge, Xavier Puigdemont, tot i que més orgullós que dos dies abans, va assistir a missa acompanyat del seu germà Josep a l'església del monestir romànic d'Amer. No va ser una missa normal, perquè va ser un no parar de felicitacions per al nou càrrec del seu fill. «És un orgull per a tota la família», deia recordant que tenia vuit fills i que «tots s'han hagut d'espavilar perquè mai hem viscut amb abundància. El Carles tot el que té s'ho ha guanyat a pols». Tampoc va ser normal l'1 d'octubre del 2017, el dia del referèndum que havia impulsat Carles Puigdemont. Aquell diumenge, Xavier i la seva dona (Núria Casamajó) van anar a votar i van entrar envoltats dels aplaudiments de les 200 persones que es congregaven aquell matí a les portes de l'espai polivalent d'Amer.