El president de la Generalitat, Quim Torra, va desmentir ahir les informacions que apunten la seva presumpta relació amb els membres dels CDR detinguts i va demanar «aclarir en quines condicions» van ser interrogades les persones que van declarar després de la seva detenció per aquest cas. Ferran Jolis, un dels CDR a la presó acusats de preparar actes de sabotatge, va declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional que el grup en el qual estava integrat planejava tancar-se al Parlament almenys cinc dies, en els quals el president «anava a declarar la independència».

«Davant les informacions publicades aquestes últimes hores arran de l'obertura del secret de sumari de l'operació Judes, instruïda per l'Audiència Nacional espanyola, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Tor-ra, les desmenteix i no els dona cap tipus de credibilitat. Així mateix, afirma no haver tingut cap relació amb els detinguts», assenyala en un comunicat l'Oficina del President.

En el comunicat, a més, Torra «demana que s'aclareixi sota quines condicions s'han produït les declaracions dels detinguts d'aquest cas i exigeix que es preservi el seu dret de defensa».

Ferran Jolis és un dels dos únics CDR a la presó que va acceptar declarar davant la Guàrdia Civil i després a la Fiscalia en la seva compareixença davant del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón, que l'ha enviat a presó amb set detinguts més acusat d'un delicte de terrorisme per planificar sabotatges amb explosius.

Durant l'interrogatori, en què l'acusat declara assistit per una advocada d'ofici -desmarcant-se de l'equip de lletrats independentistes Alerta Solidària-, Jolis assegura que el pla d'ocupar el Parlament «venia de Presidència» i que ho anaven a finançar els del «CNI català». «Em van dir que no em preocupés, perquè diners n'hi ha», va afegir l'acusat.

Després de les informacions publicades, el president de Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va emplaçar Torra a aclarir al Parlament la «veracitat» dels seus suposats vincles amb els CDR detinguts per la Guàrdia Civil. Cs ha demanat a la Fiscalia General de l'Estat que actuï d'ofici sobre la suposada vinculació dels CDR amb Torra i va dir que el president «no pot estar ni un minut més» al front de la Generalitat. Per la seva banda, la cap de llista del PP per Barcelona al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, va demanar que s'imputi el president de la Generalitat. Al seu torn, el candidat d'En Comú Podem, Jaume Asens, va afirmar que aquestes informacions mereixen «una explicació» de Torra.