El Govern en funcions de Pedro Sánchez analitza si pot ser objecte de recurs davant el Tribunal Constitucional la proposició no de llei de Vox aprovada dijous a l'Assemblea de Madrid amb el suport de PP i Cs que insta l'Executiu a il·legalitzar els partits independentistes «que atemptin contra la unitat d'Espanya». Una iniciativa no vinculant que el cap de l'Executiu en funcions, Pedro Sánchez, veu «preocupant» i que reflecteix que la «ultradreta» està «arrossegant» el PP i Ciutadans en aquest discurs «contrari a la Constitució i la transició».

Sánchez va defensar que de la mateixa forma que el Govern ha impugnat resolucions del Parlament de Catalunya que contravenen sentències del Constitucional o que «excedeixen les competències» catalanes, ha de ser «igual de contundent i proporcional» quan un Parlament plantegi la il·legalització de partits «perquè ho digui la ultradreta». «Veurem si hi ha base legal, i si n'hi ha, no tingui cap dubte que impugnarem aquesta resolució», va explicar.

La iniciativa -aprovada, tot i que inicialment PP i Ciutadans no havien confirmat el seu suport- va derivar en encreuament de declaracions entre els partits. El PP es va remetre al contingut de la Llei de partits polítics per justificar el seu suport a la moció de Vox, fet que el mateix líder del partit, Pablo Casado, ja havia demanat a Pedro Sánchez el 16 d'octubre a la Moncloa, després dels primers disturbis a Catalunya, en plantejar-li que estudiés l'aplicació d'aquesta norma.

Així, mentre la número dos dels populars al Congrés, Ana Pastor, advertia Sánchez que és el Tribunal Suprem el que pren les decisions sobre la il·legalització dels partits, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, defensava la proposta argumentant que els parlaments han de poder demanar als Congrés mesures perquè polítics que «encoratgen grups terroristes com els CDR» no arribin a les institucions.

Per la seva banda, Ciutadans va matisar el seu suport a la iniciativa, i el seu secretari general, José Manuel Villegas, va assenyalar que la seva formació no sol·licitarà aquesta mesura al Congrés.