Les autoritats policials britàniques han remès un escrit al ministeri de l'Interior espanyol en què confirmen la «validesa» de l'ordre de detenció i entrega cursada contra l'exconsellera d'Educació Clara Ponsatí i donen pas a la Policia escocesa perquè l'estudiï i en prengui les mesures oportunes. Així mateix, l'advocat Aamer Anwar, que representa Ponsatí al Regne Unit, va explicar ahir en un comunicat que entén que l'euroordre ha estat acceptada, i que per tant l'exconsellera es presentarà davant la comissaria d'Edimburg -ciutat on resideix- el 14 de novembre i posteriorment davant del jutjat.

El Regne Unit va respondre al document d'informació addicional a l'ordre de detenció i entrega (OEDE) que va enviar ahir mateix el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ampliant la informació sobre la possible responsabilitat penal de Ponsatí, ara a Escòcia, en el procés.

«Hem certificat la validesa de la seva OEDE pel que fa a la legislació del Regne Unit. L'OEDE validada serà ara enviada als companys de Policia d'Escòcia perquè l'estudiïn i en prenguin les mesures oportunes», indica el document. Llarena ha enviat informació complementària a la que indica que l'exconsellera, a qui reclama per un delicte de sedició, va actuar per «aconseguir l'alteració de l'ordre legal i constitucional vigent», i afegeix que, al costat de la resta de la Generalitat, va fer passos per facilitar la celebració del referèndum d'independència de Catalunya «malgrat conèixer la il·legalitat i nul·litat del procés, que finalment va desembocar, tal com es preveia, en actes violents».

Ara, en la comunicació del Regne Unit, emesa a través de SIRENE -el sistema pel qual es comuniquen les ordres de detenció europees-, les autoritats britàniques agraeixen la «continuada assistència» rebuda i, «una vegada més», demanen disculpes pels «malentesos de les comunicacions anteriors». Es refereix a la comunicació que van remetre dimecres passat les autoritats britàniques, en la qual van qualificar l'ordre de detenció de Ponsatí de «desproporcionada», si bé després van dir que s'havia tractat d'un error i que el seu objectiu era assenyalar que faltava informació essencial.

Llarena, en el seu escrit, també recorda que Ponsatí, com a consellera d'Ensenyament, el 6 de setembre del 2017 va signar el decret de convocatòria de referèndum, tot i els avisos del Constitucional i que va donar també instruccions per cedir l'ús dels centres d'ense-nyament de la comunitat, que depenien d'ella, perquè fossin utilitzats com a col·legis electorals l'1-O. Destaca que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya havia ordenat a més a les forces policials que procedissin al tancament dels centres de votació i impedissin el referèndum i que el 28 de setembre els Mossos havien alertat el Govern que «era probable una escalada de violència». És a dir, en la seva condició d'autoritat pública i en exercici de les seves funcions a Catalunya, «va desobeir les resolucions i els requeriments» dels tribunals i va prendre mesures per celebrar el referèndum, afegeix.

El lletrat de Ponsatí considera, en el citat comunicat, que la informació enviada per Llarena ha estat «una vegada més mínima en detalls» i hi ha «poques proves dels detalls del delicte de sedició». «Potser perquè no han pogut trobar-ne cap?», afegeix Anwar.