Les eleccions generals de 2019 d'aquest 10-N tornen a coronar ERC com la força més votada a Catalunya, però els republicans perden dos diputats respecte al 28-A i passen de 15 a 13, els mateixos que obté la CUP en els seus primers comissis estatals. El PSC manté els 12 que havia aconseguit fa sis mesos, mentre que JxCat puja de 7 a 8 i pren la tercera posició als Comuns tot i conservar els seus 7 representants. En aquest article pots veure els resultats electorals d'aquest 10-N a Catalunya i fer servir el buscador per consultar quina força política ha guanyat a cada municipi.

En una compareixença després que els resultats electorals, el cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, ha celebrat que l'independentisme hagi guanyat més representants al Congrés i que aquest sigui "més plural que mai". El republicà ha lamentat el resultat de Vox, hi ha dit que ERC els tindrà "davant". El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha aplaudit que els resultats electorals d'ERC hagin servit per reeditar la victòria per davant del PSC a Catalunya i de Cs a tot l'Estat. De fet, Aragonès ha aplaudit que la ciutadania hagi donat una "lliçó" a l'Estat a favor de la "república, la llibertat i la justícia social". Ha dedicat la victòria aquest 10-N als polítics presos per l'1-O i exiliats.

El PSC ha repetit resultats aconseguits l'abril passat a les eleccions al Congrés consolidant els 12 diputats, amb més de 777.791 vots i un 20,51% dels sufragis, amb el 98% escrutat. La formació manté la segona posició en el conjunt de Catalunya i s'ha tornat a imposar a la circumscripció de Barcelona, per darrere d'ERC. Els resultats socialistes es reparteixen amb 8 escons a Barcelona -un menys que a l'abril-, en guanyen 1 a Tarragona assolint els 2, mentre que mantenen el diputat que tenien a Girona i a Lleida. Amb tot, malgrat que han repetit el nombre de diputats, perden prop d'un 3% dels sufragis a tot Catalunya. Amb la mateixa cap de llista, Meritxell Batet, a l'abril passat en van aconseguir 12, amb 962.257 vots, un 23,21% del total.

JxCat diu que "l'independentisme està millor i Espanya molt pitjor" i insta Sánchez a fer política "d'una vegada"

Eufòria a JxCat. La candidatura que encapçala Laura Borràs ha obtingut vuit escons (525.805 vots) a les eleccions del 10-N, de manera que n'ha guanyat un respecte el 28-A. En la compareixença davant els mitjans per valorar els resultats, l'exconsellera ha dit que "l'independentisme està millor i Espanya molt pitjor" després de la nova cita electoral. Borràs ha instat el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, a fer política "d'una vegada", i s'ha tornat a comprometre a no investir-lo "a canvi de res". "D'esquena a Catalunya, l'Estat queda ingovernable: 'sit and talk'", ha afegit Borràs. La candidata ha celebrat que l'extrema dreta sigui "residual" a Catalunya i que l'independentisme surti del 10-N "amb més força", després de felicitar els resultats d'ERC i la CUP.

En Comú Podem repeteix els resultats de l'abril

Amb 7 escons, els de Jaume Asens igualen el resultat que ja van obtenir l'abril passat. Aquesta és la quarta vegada que la formació afí a Unides Podem ha concorregut als comicis estatals. D'aquestes quatre participacions, la millor va ser la primera, el desembre del 2015, quan va aconseguir 12 diputats amb 929.800 vots, el 24,71% dels escrutats. Mig any després, el juny del 2016, va repetir diputats, però va baixar de vots, 853.102, el 24,53%. L'abril del 2019 va baixar dels 12 a 7 representants a la cambra baixa espanyola amb 615.665 vots, el 14,85% del total. Aquest diumenge, amb el 97% escrutat, n'ha assolit 535.000.

Dels 7 diputats, En Comú Podem n'obté 5 a la circumscripció electoral de Barcelona. Seran Jaume Asens, Aina Vidal, María del Mar García, Gerardo Pisarello i Joan Miquel Mena. El sisè diputat l'obtenen a Girona, on la cap de llista, Laura López, ha aconseguit recuperar l'escó del 2015. El setè diputat l'obtenen a Tarragona, Ismael Cortés.

La CUP promet ser «una esmena al règim»

Amb l'entrada al Congrés per primera vegada, amb dos diputats, la CUP s'han compromès a ser ''una esmena a la totalitat al règim'' i ha enviat un missatge clar a ERC, JxCAT i Comuns sobre la governabilitat de l'Estat: ''A la repressió, ni aigua''. La candidata electa, Mireia Vehí, ha demanat que ''o es parla d'amnistia i autodeterminació'' o ''no hi pot haver governabilitat'' perquè no es pot investir, ha afegit, un govern que l'única política que ha fet a Catalunya ''ha estat la repressió''. Vehí ha agraït les més de 250.000 persones que els han votat i ha assegurat que són vots ''en clau destituent, d'esmena al règim, ingovernables i per estendre la rebel·lia sense precedents''.

Mireia Vehí: «El combat contra l'estat continua»

Mireia Vehí: «El combat contra l'estat continua»

Per la candidata, el vencedor a Catalunya d'aquestes eleccions és el moviment independentista en lluita als carrers que ''han fet més que dos anys de govern efectiu''. Vehí s'ha mostrat molt contenta dels resultats perquè considera que amb una campanya que ''s'ha fet com s'ha pogut'', 256.000 persones han votat una força política que es reivindica ''obertament d'esquerres''. ''És un orgull i diu molt d'aquest país que no s'arronsa'', ha afegit Vehí, ni ''després de tanta repressió''. Vehí ha valorat els suports rebuts com a vots contra la repressió, d'esquerres i ''emprenyats'' amb el govern espanyol i amb el govern autonòmic. Vehí ha afegit que saben que hi ha votants ''crítics'' amb la CUP però ho considera ''un bri d'esperança'' perquè mostra que el moviment s'està ''obrint des de baix''.

El PP recupera 1 escó i Cs en perd 3

Entre el bloc de dretes, la candidatura dels populars ha obtingut dos diputats a Catalunya, un més que el 28-A. El mateix ha passat amb Vox i, ambdues formacions obtenen més vots que Ciutadans. El partit taronja, seguint la dinàmica patida arreu de l'estat, s'estavella i perd tres dels seus cinc seients al Congrés.

La pujada de Vox

Vox ha millorat resultats a Catalunya a les eleccions d'aquest 10-N i ha aconseguit sumar dos diputats, un més que als comicis de l'abril. Al conjunt de Catalunya, la ultradreta ha obtingut un 6,3% dels vots, respecte al 3,6% de les darreres eleccions, i ha superat els 235.000 vots. Els dos escons de la ultradreta són per Barcelona, i els tindrà el cap de llista, Ignacio Garriga, i el seu número dos, Juan José Aizcorbe. A la resta de demarcacions, la ultradreta, que aposta per abolir l'estat de les autonomies i il·legalitzar els partits independentistes, no aconsegueix representació, però puja. De fet, a Tarragona ha superat de llarg el llindar necessari per aconseguir escó, amb més d'un 8% dels sufragis i més de 28.800 vots.

A Barcelona, la ultradreta ha aconseguit més de 176.300 vots, amb un 6,3% dels suports. A Girona també ha pujat, amb més de 17.775 vots, un 5,2% del total, mentre que a Lleida han superat els 8.670, amb un 4,4%.

La ultradreta de Vox va obtenir un escó a Catalunya a l'abril amb uns 145.000 vots i el 3,6% dels sufragis, un augment important tenint en compte que en els anteriors comicis, el juny del 2016, va aconseguir només 198 vots. Llavors, a Girona, Vox va obtenir 10.715 vots i a Lleida 6.005. A Tarragona, gairebé 20.105 persones van votar la ultradreta, que va obtenir un 4,8%. A Barcelona, la formació de Santiago Abascal va rebre 112.019 vots, un 3,6% dels sufragis.