El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha comparegut davant la seu del carrer Ferraz a tres quarts de dotze de la nit per celebrar la "victòria" electoral i assegurar que "aquest cop sí o sí" aconseguirà "desbloquejar" la situació política. Per això ha demanat "generositat i responsabilitat" als partits per fer possible un executiu. Ha promès que la seva formació, el PSOE, també actuarà amb aquesta "responsabilitat" per fer-ho possible. "Aquesta vegada aconseguirem un govern progressista i desbloquejarem la situació política en aquest país" perquè els espanyols "ens han dit que volen que depengui de diferents formacions polítiques".

Sánchez ha decidit sortir al carrer i parlar davant de la militància. Malgrat que s'esperava que el secretari general del PSOE ho fes a l'interior de la seu del Ferraz, finalment ho ha fet en un escenari instal·lat a l'exterior, el mateix des d'on els simpatitzants i militants li van cridar "amb Rivera no" el 28-A. En aquesta ocasió l'esperava menys gent, alguns amb un cartell on posava "amb Iglesias sí" i "amb Podem sí". També banderes espanyoles -repartides- amb el lema "Espanya de tots" i crits de "amb Casado no".

Sánchez ha celebrat que "el PSOE ha guanyat per tercera vegada les eleccions". Ha donat les gràcies "als milions d'espanyols" que han participat a les urnes i ha afirmat que el seu pla no és "continuar guanyant eleccions" sinó "formar un govern estable i fer política a favor de la majoria dels espanyols".

Per això ha fet "una crida a tots els partits polítics" perquè actuïn "amb generositat i responsabilitat per desbloquejar la situació política a Espanya". "El PSOE -ha dit- també actuarà amb responsabilitat per desbloquejar la situació política a Espanya".

Sánchez ha exclòs d'aquesta crida a la "responsabilitats" els partits polítics que "s'exclouen de la convivència i sembren el discurs de l'odi". "Hem guanyat les eleccions i a partir de demà a treballar per aquest govern progressista", ha sentenciat.

La victòria de Sánchez és insuficient per donar sentit a l'estratègia dissenyada pels socialistes, que havien apostat per una revàlida electoral per aconseguir un resultat més ampli per a poder conformar un govern "fort" i "estable". El PSOE torna a dependre d'acords amb Podem -i els independentistes- o de l'abstenció del PP per aconseguir una investidura i no té garantida després la governabilitat.

En aquestes eleccions el PSOE no només ha perdut tres escons respecte al 28-A, sinó també més de 700.000 vots. La suma amb Podem davant un hipotètic acord d'esquerres amb Podem i Més País és de 158 escons, 8 escons menys que el 28-A (166). La suma de les tres dretes també guanya suports, aconsegueix 151 escons, quan el 28-A eren 149.